Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Lili Benčik: IDS-ova snaga i vjerodostojnost; a odgovornost?…Bilo bi bolje da nas nije štitio, manje bi štete imali građani Istre! 

Ma koliko se IDS-ovci razgalamili po svojim sluganskim medijima o svojoj važnosti, oni su ostali mala regionalna, autonomaška i klijentelistička stranka sa cca 6 000 članova. Kada se pribroje članovi obitelji i uhljebi koji ovise o IDS-ovoj vlasti, IDS bi trebao imati  čak i više glasova nego što je dobio Valter Flego za ulazak u EU Parlament….

eu izbori 3

“Jasno je da bi podrška IDS-a, zbog naše snage i vjerodostojnosti, predstavljala velik vjetar u leda bilo kojem kandidatu. Poziv SDP-a da podržimo njihovog kandidata samo to potvrđuje”, izjavio je Boris Miletić Hini

Miletić: Podrška IDS-a bila bi veliki vjetar u leđa bilo kojem predsjedničkom kandidatu

Koja je to snaga i vjerodostojnost? U čemu se očituju?

Od ukupno 185 691 birača u Istarskoj županiji,  na glasovanje u izborima za EU Parlament izašlo je 57 036 ili 30,72 %, a od tog broja izašlih Valter Flego dobio je 22 805 glasova ili 41,27%. U odnosu na ukupan broj birača u Istri to je 12,28 %.

Velike li  snage  IDS-a od 12,28% biračkog tijela Istre, a na nivou Hrvatske u odnosu na 3.677. 031 birača iznosi  0.62%  biračkog tijela Hrvatske. Jake li snage?

U odnosu na izborne uspjehe na dosadašnjim izborima, to je znatan pad, a pogotovo kada se uzmu u obzir i  glasovi cijele Amsterdamske koalicije ( GLAS, IDS-DDI, HSS.HSU, PGS I Stranke rada i solidarnosti)

Na izborima za Zastupnički dom hrvatskog Sabora 1992. godine, osvojili su 4 zastupnička mjesta.

Na izborima za Županijski dom hrvatskog Sabora 1993.godine osvojili su 3 zastupnička mjesta.

Na lokalnim izborima 1993.godine IDS je osvojio 74,1 % ili 35 od 40 mjesta za Skupštinu Istarske županije.

Na izborima za Zastupnički dom Sabora 1995. godine u koaliciji sa više stranaka osvojio je 2 zastupnička mjesta.

Na lokalnim izborima 1997. godine IDS je osvojio  46,4 %  ili 26 od 40 mjesta za Skupštinu Istarske Županije.

Na parlamentarnim izborima 2001. godine i osvojio 2 mjesta i sudjelovao u formiranju Vlade Ivice Račana.

Na lokalnim izborima  osvojio je 51.,8 % glasova ili 28 od 41 mjesta za Skupštinu Istarske županije.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine osvojio je 4 mjesta u koaliciji sa SDP-SKH.

Na lokalnim izborima 2005. godine IDS u koaliciji sa SDP-om osvaja 40.7 % glasova ili 20 mjesta od 40.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine osvaja 3 zastupnička mjesta.

Na lokalnim izborima 2009. godine IDS u koaliciji sa HNS-om 40  osvaja 40,7 % glasova ili 20 mjesta od 40 za Skupštinu Istarske županije.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine IDS osvaja 3 zastupnička mjesta.

Na lokalnim izborima 2013. godine IDS osvaja 43,9 % glasova ili 24 mjesta od 40 u Skupštini Istarske županije

Damir Kajin je 3. siječnja 2013. objavio kandidaturu za župana Istarske županije mimo stranačke procedure te je istog dana izbrisan iz stranke. Time je prestao biti potpredsjednik IDS-a, a stranka je izgubila jedan saborski mandat.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine IDS osvaja 3 saborska zastupnika.

Isti broj zastupnika osvojio je i na prijevremenim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Na lokalnim izborima 2017. godine IDS osvaja 56,78 % glasova ili 26 od 45 mjesta u Skupštini Istarske županije.

No valja naglasiti na koji način IDS dobiva izbore u Istri.

Svi se pitaju kako se IDS održava tako dugo na vlasti? Veoma jednostavno;

 • Dugo su na vlasti i uhljebili su svoje ljude u sav županijski, općinski i državni aparat. Kako su na vlasti raspolažu sa proračunskim novcem, pa se on dijeli raznim udrugama, pa i  braniteljskim i tako ih se obvezuje da budu njihova glasačka baza.
 • Malom izlaznošću na izbore. Evo primjer; Na lokalnim izborima 2017. godine,za pulskog gradonačelnika od ukupnog dijela od 50 360  birača ,izašlo je na izbore njih 18.791  ili 37,31 % . Za Borisa Miletića glasalo je 9740 birača ,što je u postotku 51,83 %, međutim u odnosu na ukupan broj birača taj postotak je daleko manji 19,34 %. Znači da od 50.360 birača u Puli za Miletića je glasalo samo 9740. birača.

Neprestano mahanje sa autonomijom, propali projekt Euregije  Istre  i Istrijanstva, je li to  vjerodostojnost?

 IDS  je 23.travnja 1994.godine izglasao tzv. Rovinjske deklaracije

 • Deklaraciju o demokratizaciji Republike Hrvatske
 •  Deklaraciju o regionalnom ustroju Republike Hrvatske
 • Deklaraciju o Euroregiji Istri
 •  Deklaraciju o autonomnoj Županiji Istarskoj

Deklaracije su sastavni dio političkog programa IDS-a i one obvezuju sve članove IDS-a u svim institucijama političkog sustava i u javnom životu.

 • Skupština Istarske županije izglasala je i Statut Istarske županije 1994. godine, kojem je Ministarstvo pravosuđa ukinulo 36 članaka, od čega je Ustavni sud svojom odlukom u veljači 1995. godine prihvatio 18 članaka, a 18 članaka je potpuno ukinuo.

U praksi bi to značilo  federalizaciju Hrvatske, što nije u skladu sa Ustavom RH i definiranom regionalnom samoupravom.

 • Vlada Republike Hrvatske zahtjevom od 14. travnja 1994. pokrenula je pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske postupak za ocjenu suglasnosti odredbi Statuta Istarske županije s Ustavom Republike Hrvatske i sa zakonom. Ustavni sud je tako, primjerice, ukinuo odredbu čl. 23. Statuta o zaštiti istrijanstva budući da takva norma kojom se posebno štiti regionalna pripadnost, nije u suglasnosti s odredbama čl. 14. i 15. Ustava. Prema odredbama čl. 14. Ustava građani Republike Hrvatske imaju sva prava i slobode, neovisno o njihovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Time su svi pred zakonom jednaki. Ustav pak u čl. 15. jamči ravnopravnost i slobodu izražavanja narodnosne pripadnosti pripadnicima svih naroda i manjina. “Ta se ustavna jamstva ne mogu drugim propisima uređivati na drugačiji način, ni sužavati, a niti proširivati.”

Znači istrijanstvo nije u suglasnosti sa čl.14 i 15 Ustava RH

 • Inzistiranje na decentralizaciji, demilitarizaciji i na trojednome jedinstvu istarskoga teritorija vodi prema posebnomu statusu Istra regija u Europi regija. Transgraničnost koju zagovara IDS u svome političkom djelovanju, ideju o stvaranju regionalnoga parlamenta Istre i naglašavanje istrijanstva, kao nositelja regionalnoga identiteta svih stanovnika Istre, u zamjenu za hrvatsku nacionalnu pripadnost, znak je poremećena sustava vrijednosti regionalne stranke i njene neusklađenosti s državnim ustrojstvom Republike Hrvatske.

Deklaracija o Euroregiji Istri, koja obuhvaća i općine iz Slovenije i Italije neslavno je propala zahvaljujući Slovencima, koji su takvu ideju prepoznali kao ugrožavanje suvereniteta i integriteta Republike Slovenije.

 • Ivan Jakovčić je puno puta   postavio pitanje autonomije, ali  je  prigodom  proslave 16. obljetnice osnutka stranke,  rekao da bi otvaranje toga pitanja prije nego Hrvatska uđe u EU štetilo Hrvatskoj jer, kako je kazao, Istri autonomija nakon ulaska RH u EU, ali se ogradio da “IDS ne želi naštetiti politici predsjednika Mesića i Vlade te ne želi ići protiv državnih interesa i time zaustaviti ulazak Hrvatske u Europu”.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/jakovcic-istri-autonomija-nakon-ulaska-rh-u-eu-5754

 • Dosta nam je toga da Istra bude zadnja u državi i da iz proračuna dobivamo samo mrvice, ističe istarski župan Ivan Jakovčić, 2009.godine poručujući da će IDS obnoviti svoju borbu za regionalnu autonomiju Istre

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/jakovcic-obnavlja-borbu-za-autonomiju-istre-20090928/print

 • Pa iznova prigodom referenduma 2017.godine u talijanskim regijama Veneto i Lombardija u kojima je većina građana zatražila veći stupanj autonomije u školstvu, zdravstvu, sigurnosti i migracijskoj politici. Očekivano, čelnici IDS-a, i  europarlamentarac Ivan Jakovčić uvjereni su  da građani Istre žele upravljati “svime osim klasičnim državnim funkcijama, poput vanjske i obrambene politike”.Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/autonomija-istre-kakvu-zaziva-jakovcic-je-neustavna-1203721 – http://www.vecernji.hr
 • “IDS traži i zalaže se za veću financijsku i regionalnu autonomiju po uzoru na Dansku i Njemačku – kazao je predsjednik stranke Boris Miletić. No nevolja je što Ustav RH nije predvidio takve ovlasti županija – one su precizno popisane i odnose se na poslove od regionalnog značaja u školstvu, prometu… Za veću autonomiju županija nužne su izmjene Ustava, a za to je pak potrebna volja HDZ-a i SDP-a. U dvjema velikim strankama, međutim, nisu skloni Jakovčićevu tumačenju decentralizacije, odnosno autonomije.
 • U SDP-u i HDZ-u, bez kojih nema izmjena Ustava, kažu da jesu za decentralizaciju države, ali su protiv zazivanja neovisnosti Istre
 • Čak je i zastupnik u Saboru SDP-a Peđa Grbin odgovorio Borisu Miletiću; “Svima koji govore o neovisnosti Istre mogu poručiti samo neka pročitaju odluke o pripojenju Istre Hrvatskoj iz rujna 1943. ili prve stihove istarske himne koji glase: “Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog” bio je  jasan je Grbin.

“Takvo ekstenzivno tumačenje kakvo je iznio Jakovčić duboko zadire u Ustav i politički ustroj Hrvatske. Zajednica županija nikada nije imala aspiracije prema autonomiji županija ili federalizaciji države, koja bi podrazumijevala pokrajinske parlamente i zakonodavstvo. Želimo samo da se županije prihvate kao regije, što znači spuštanje poslova i sredstava s državne na županijsku razinu – objašnjavao je Gordan Pauk.

glas_istre_plagijat

Sloboda medija u Istri , jeli to vjerodostojnost?

Nevladine su udruge su  upozorile Bruxelles još 2011.godine, na izrazito zabrinjavajuće stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj. A te Udruge su i za vrijeme  štrajka zaposlenih u Glasu Istre ukazale na njegovu uređivačku politiku skrojenu prema poslovnim i političkim interesima vlasnika te osudile sve češće uređivačke “propuste” i preinake autorskih članaka, kao i IDS-ovo kupovanje naklonosti tog medija javnim novcem bez znanja javnosti.

“Bez slobodnih novinara nema demokracije, stoga je svaki napad na slobodu izražavanja napad na samu bit demokratskog sustava. Ugovor o realizaciji projekta Brijuni rivijera, protiv koga je sjednici pulskog Gradskog vijeća svoj glas dignuo Zoran Angeleski, ima mnogo elemenata koji otvaraju veliki prostor za korupciju. Upravo u tim koruptivnim elementima treba tražiti ključ za razumijevanje samog projekta, ali i otkaza novinaru. Sprega medija, politike i novca nikad se nije iskazala jasnije. Stajući uz otpuštenog novinara stajemo u obranu javnog interesa, a protiv samovolje i autoritarnih metoda gospodarskih moćnika i političara.

Zoran Angeleski će zaštitu svojih prava morati potražiti na sudu, a pravosudni će epilog ocrtati stanje ljudskih prava u Hrvatskoj. Koliko će još novinara morati proći osobnu kalvariju prije nego li Hrvatska bude mogla nazvati demokratskom zemljom?”

Stanje ljudskih prava, čudna neka vjerodostojnost!

Sumnjive smrt mladih ljudi, čudne slučajnosti!

Smrt IDS-ove članice, Martine Duras Pauletić,   zaokupila je pažnju medijske javnosti! Naime  Duras Pauletić je pronađena mrtva 10. lipnja u stanu u Puli, a obdukcijom tijela utvrđeno je kako je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom, no očevidom je isključen tehnički kvar na plinskim trošilima ???

Pojavila su se  razna nagađanja vezana uz smrt Martine Duras Pauletić, a završila  su dovođenjem u vezu tog slučaja s navodnim konzumiranjem narkotika od strane istaknutih istarskih političara poput gradonačelnika Pule Borisa Miletića i šefa IDS-a Ivana Jakovčića.

Dami Kajin je tada istaknuo kako nas samo istina može učiniti spokojnima, a da bi Miletić dokazao da je ispravan, mora se podvrgnuti testiranju na drogu.

Boris Miletić oklijevao je i nije se htio testirati, čekao je protok vremena, pa mu je Damir Kajin odgovorio “Građani možda i imaju pravo na neke svoje stavove i odbijanja takvih testiranja, ali političari su javne osobe i ni na koji način ne smiju odbiti takva testiranja.”

http://www.poslovni.hr/vijesti/kajin-politicari-su-javne-osobe-i-ni-na-koji-nacin-ne-smiju-odbiti-testiranja-na-drogu-208317

Neprestani (sukobi ) sa Zagrebom

Od sukobljavanja sa dr. Franjom Tuđmanom, koje je rezultiralo ukidanjem 18 članaka Statuta Istarske županije, pa do sukoba oko Vile Idole,  letova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i opstanka Uljanika sa Vladom premijera Andreja Plenkovića, neprestano se stvara privid o važnosti IDS-a kao jedinog zaštitnika Istre i njenih građana!

Bilo bi bolje da nas nije štitio, manje bi štete imali građani Istre! 

“Svaka deveta kuna u državni proračun stiže iz Istarske županije dok se za kapitalne investicije vraća tek 27,3 milijuna kuna. Nikada Istra s više sredstava nije sudjelovala u proračunu i nikada manje se nije vraćalo u Istru”, ocijenio je Kajin i dodao da je sramotno što Istra više dobiva od Talijanske unije nego iz proračuna.

Opa! A tko financira Talijansku uniju u Istri? Talijanska Vlada! Nehotice se izlanuo!  Istra više uplaćuje u Proračun, a dobiva novac od Talijanske Vlade? Vjerodostojno!

http://www.poslovni.hr/hrvatska/kajin-istra-je-na-zacelju-pri-raspodjeli-novca-17321

Sklapanje predizborne koalicije SDP-HNS-IDS-HSU 2010.godine u Kastvu;

“Kastav nije slučajno odabran jer on grad pismenosti, grad preporoditelja. Danas svjedočimo sklapanju kastavske Kukuriku-koalicije kao simbola novog rađanja i zore”, rekao je čelnik SDP-a Zoran Milanović. Potpisnici predizborne koalicije obećali su korjenite promjene sustava vrijednosti u ovoj zemlji, decentralizaciju te jak gospodarski rast i borbu protiv korupcije.

Famozni Plan 21, od kojeg se nije ni jedna točka ostvarila je “rađanje nove zore”? Bilo bi smješno da nije jako žalosno! I to je vjerodostojnost? A odgovornost?

http://www.poslovni.hr/vijesti/kukuriku-koalicija-u-kastvu-potpisala-deklaraciju-savez-za-promjene-164396

IDS je ušao u Vladu Zorana Milanovića krajem 2010.godine

“U pitanju je stabilnost i sigurnost ove države i s time se nitko ne može igrati. IDS-ova je inicijativa da si čelnici koalicijskih stranaka čim prije ponovno stisnu ruke, kao prije godinu dana, i zajednički krenemo u nove reforme i u iduće tri godine opravdamo povjerenje koje smo prošle godine dobili od birača”, rekao je Jakovčić.

Ocijeniviši stanje u zemlji ozbiljnim i zabrinjavajućim, ministar turizma Veljko Ostojić naglasio je kako ovo što se desilo s kreditnim rejtingom je zapravo signal za nužnost promjena u načinu ponašanja te ozbiljnosti donošenja određenih odluka.

“Odluke moramo jednostavno početi donositi brže i hrabrije. Turizam ne može sam izvući zemlju iz krize, no može, hoće i treba dati doprinos na području investicija i otvaranja novih radnih mjesta”, istaknuo je IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić, koji je bio prisiljen dati ostavki zbog malverzacija sa zamljištem.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/podupiru-vladu-ali-ocekuju-hitne-reforme-224684

Afera „Rovinjska rivijera“ (RR) potvrda je  da je Istrijanstvo, odnosno želja za autonomijom – samo utopijska iluzija. Nekadašnji  turistički vodič, a tada  prebogati ministar Veljko Ostojić, po uhodanoj IDS (sukladnoj HDZ) shemi gurnuo je u džep svoje zakonite supruge pokradene milijune. I njezinoj sestri  je također priskrbio pokradene milijune u džep. On sam nije ukrao ni jednu lipu. Kao što nitko od političara nije ukrao!?

“Istrom se sigurno neće upravljati iz Zagreba”, Valter Flego je u obraćanju članovima IDS-a kazao da regionalizam i decentralizacija te istarski identitet nemaju alternative. “Istra za nas nema alternative. Nažalost u godinu dana Kukuriku koalicije u regionalizmu i decentralizaciji nije učinjen nikakav korak naprijed, premda su se pred godinu dana sve stranke klele u te dvije riječi”, rekao je Flego, kao kandidat za Župana 2012.godine

Poručio je da je “neprihvatljiva ideja koja se pojavila u posljednje vrijeme o ukidanju Istarske županije i oživljavanju ideje bivše Zajednice općina Rijeka gdje bi Istra trebala postati nekakav zapadni Kvarner”.

U idućem mandatu prioritet će i dalje biti nova radna mjesta, najavio je Flego dodavši da će “najveća opozicija i dalje biti kriza”. “O Istri će se odlučivati samo u Istri i zato ovo teško vrijeme traži nove ljude, novi IDS, jer Istra može i mora bolje”, rekao je IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego.

Međutim  predizborna obećanja su samo puste riječi,  jer novog IDS-a nema ni danas 2019.godine, izgubljeno je 4 000 radnih mjesta samo iz Uljanika, a sa novim  regionalnom ustrojem IDS bi izgubio ulogu gubernatora Istre i zlatnu koku koja je čelnicima IDS-a  omogućila enormno bogaćenje! Dakako vjerodostojno!

http://www.poslovni.hr/hrvatska/istrom-se-nece-upravljati-iz-zagreba-225410

Ivan Nino Jakovčić bez ikakve odgovornosti za 28 godina upropaštavanja Istre!

A iskoristio je Istru, njene težake, radnike, seljake i građane svih profila za svoje osobno bogaćenje, bogaćenje svih njegovih pulena, načelnika i gradonačelnika i za svoju osobnu promocije i političku karijeru. Iskoristio i odbacio kao isluženu staru ragu nakon što su mu omogućili da postigne sve što sada ima u životu.

“Jakovčić u politiku ušao kao trgovac, a tako će i izaći iz politike, loveći se za svaku slamku”. Politika trgovine i kupovanja više ne prolazi…” izjavio je Damir Kajin

Nevjerojatno kako glasači ne vide, ne prepoznaju kada ih političari koriste samo kao glasački stroj, kada ih zavaraju raznim obećanjima o boljem životu, dostojnom čovjeka, kada ih obmanjuju  sa nekom posebnošću, sa Istrijanstvom ,samo da bi ih homogenizirali i iskoristili da im daju svoj glas! 

” Bolje da nas kredu naši, nego oni priko Učke” Ma bravo šjor Nino, neka plaćaju kada ste ih učinio sirotima, kada su ostali bez  posla, bez domova, kada ih kamatare, blokiraju, kada ribari za koje se niste založio u EU Parlamentu,  dobivaju slovenske kazne, kada nas trujete sa smradom iz Kaščjuna, kada ste rasprodali najatraktivnije priobalno zemljište Barbarigu i Dragoneru i mnogo drugih zemljišta diljem Istre, koja se prenamjenjena i prodata, a razlikom u cijeni napunili đepove vaši načelnici i gradonačelnici!

Bravo Nino što ste nam doveo Danka Končara i dali mu koncesiju na 99 godina, a on još nije ništa izgradio, ni jednog čovjeka zaposlio, bravo što ste mu pokupio lijepu svoticu od 136.089 eura neto, za sjedenje u Nadzornom Odboru njegove tvrtke Arafak , bravo što ste omogućio svim ovim političarima da i oni sudjeluju u podjeli kolača Brijuni-Rivijera ;

“Osim bivšeg župana Ivana Jakovčića, u nadzornom odboru i/ ili u skupštini Brijuni Rivijere sjedili su: Valter Drandić, Boris Miletić, Grgo Ivezić, Božo Biškupić, Božidar Kalmeta, Marina Matulović–Dropulić, Damir Polančec, Branko Bačić, Damir Bajs, Jerko Rošin, Ivan Glušac, Darko Lorencin, Anton Kliman, Bernard Zenzerović, Alen Damijanić, Vlatko Mrvoš… Kao što vidimo, u tvrtki se izredao sam politički vrh s nacionalne i lokalne razine, a neka su od ovih imena isplivala tijekom istraga raznih kriminalnih afera. Danas skupštinu čine aktualni ministar turizma Gari Cappelli i istarski župan Valter Flego, a u nadzornom odboru sjede Giordano Škuflić, Mirko Herceg i Jadranka Čengija Šarić.”

https://www.h-alter.org/vijesti/brijuni-rivijera-i-svi-zupanovi-ljudi-

Ne pjeva mu  panegirike i hvali ga na sva usta bez osnove, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, ” ni to bez vraga” bi rekli po našu u Istri! Uključio je šjor Nino i državni politički vrh u svoje ambiciozne, a nerealizirane planove, sve u cilju zaštite od odgovornosti, jer nakon svega navedenog ništa od odgovornosti, ni materijalne, ni političke a još manje moralne! 

https://www.glasistre.hr/politika/ivan-nino-jakovcic-enfant-terrible-hrvatske-politike-596928

nino jakovčić

Evo kako Robert Frank uzdiže u političku orbitu Ivana Jakovčića;

“No, unatoč političkim greškama, forsiranju svojih nasuprot njihovih, unatoč nepotizmu i stvaranju odabrane kaste moćnih, nedodirljivih i privilegiranih, unatoč udarcima ispod pojasa što mu nije bilo strano, napravio je puno dobrog. Teško da je Nino Jakovčić politici rekao svoju posljednju riječ. Ne ide to baš tako kako neki priželjkuju. Sa strašno naglašenim političkim erosom i karizmom izbornog pobjednika, Ivan Jakovčić je Feniks. Ustat će, pokušati uskrsnuti iz pepela bude li to htio. Kao senator IDS-a uvijek će imati goleme kredite i povjerenje koje će mu ukazati oni uz čiju se bočnu suradnju uzdizao do političkog Olimpa.”

Točno, može računati na one koji su se skupa s njim obogatili! A računa li to Robert Frank na kratku pamet glasača u Istri, ili im unaprijed sugerira i priprema medijski teren da je Ivan Jakovčić ipak zaslužio njihove glasove, jer eto “napravio je puno dobrog ” za njih?

“U kolektivnoj svijesti ipak bi ga trebalo pamtiti, bez obzira na krahove i s Kaštijunom i s Brijuni Rivijerom, kao čovjeka koji je brendirao Istru i njenu autohtonost. Pronašao je neke točke i oko njih zavrtio seksi priču do te mjere da se Istra ostatku Hrvatske pričinila nevjerojatnom oazom mira, gostoljubivosti, prosperiteta i tolerancije”

Doista se treba zapitati poznaje li Rober Frank pojam odgovornosti? Zna li Robert Frank da bi” bez obzira na krahove i s Kaštijunom i Brijuni-Rivijerom ” za to Ivan Nino Jakovčić  trebao snositi materijalnu, moralnu i političku odgovornost?

Jer radi se o ogromnim novcima utrošenim u Kaštijun, ogromnim novcima utrošenim u projekt Brijuni-Rivijera,( sa tim novcima mogao se spasiti Uljanik na pr.) pa umjesto da šjor Nina  poziva na odgovornost, Robert Frank ga uzdiže kao ” Velikog igrača”? Sa kojim ciljem pitam se?

Autor /Lili Benčik

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

Liberali i da žele ne mogu pomoći HDZ-u

Foto:Screenshot   Gradonačelnik Bjelovara i koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak u jednoj je raspravi na Facebooku komentirao sastavljanje nove parlamentarne većine i pregovore o vladi. Hrebak: Matematika...

Bošnjaci nakon 9 godina ponovo imaju zastupnika u Saboru, najavio je prve poteze

Foto:Facebook   Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj,  najavio je da će se zalagati za rješavanje problema...

Kome je petokraka dobra donijela?

Foto:Ilustracija   Demencija, senilnost i stokholmski sindrom se mogu svesti po zajednički nazivnik koji je: zaboravnost. I zaista ne postoji narod na ovom svijetu koji u tolikoj...

Zurovec objavio zahtjeve: Kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi zub, ali…

Foto:Facebook   Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini izabrani saborski zastupnik s liste Fokus-Republika, objavio je da su mu se javile sve vodeće stranke i...

Jesmo li radosni zbog Manolićeva obraćenja?

Foto:Wikipedia   Josip Manolić najpoznatiji hrvatski špijun i bivši predsjednik hrvatske Vlade preminuo je u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova...