LIŠANE: PROSLAVLJEN BLAGDAN SV NIKOLE TAVELIĆA (FOTO)

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima,14. studenog 2017., uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik sv. Nikola Tavelić.

Misno slavlje predvodio je don Marinko Mlakić generalni vikar Šibenske biskupije .Uz do Marinka koncelebrirao je mjesni župnk fra Luka Banić i petnaest svećenika ,među kojima je bilo više njih koji su rodom iz Lišana.

Sv. Nikola mučenik, živa je slika svoga hrvatskog naroda koji kroz mnoga stoljeća svoje povijesti živi mučenički radi svoje vjere, gažen i mrcvaren, bacan u tamnice raznih europskih i svjetskih sudišta, tjeran sa svojih ognjišta u ropstva i tuđine. A i danas je obezvrijeđen. Na žalost ne samo od tuđina nego i od svojih vlastitih sinova, kojima dade povjerenje, a oni ga bolno izdaše i dopustiše da bezočni svijet, u svojoj pohlepi uvijek žedan tuđe nesreće i bijede, ponovno muči, obezvrjeđuje, sudi i tamniči njegove sinove, istinske rodoljube, vojnike i generale, samo zato jer su se odvažno stavili da brane ”krst časni i slobodu zlatnu”. Mučeništvo je uvijek bilo i sjeme novog života.

Sv. Nikola je za nas uzor na putu života. On, zauzeti apostol Crkve i crkvenog jedinstva, postao je svojom mučeničkom smrću i moćni nebeski zaštitnik svoga naroda čiji je na zemlji bio apostol-rekao je na kraju don Marinko Mlakić.Za vrijeme slavlja mješoviti župni  crkveni zbor  pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom napjevu župe Lišane Ostrovičke. Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Luka Banić zahvalio je propovjedniku, svećenicima, zboru i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeskog zaštitnika župe sv. Nikole Tavelića.

Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane