LIVAJA se vraća u reprezentaciju?

marko livaja

Hrvatska u listopadu igra s Turskom u Osijeku i Walesom u Cardiffu sljedeće dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, a mnogi se pitaju hoće li se na popisu Zlatka Dalića naći i Marko Livaja. Neće nimalo iznenaditi ako se to dogodi jer iz izrečenog može se zaključiti kako mu nije smrtno zamjerio napuštanje nacionalne vrste kao što je nekim drugima igračima njihove poteze, a što je najbitnije za očekivanje takvog raspleta – HNS i izbornik vode brigu o miru u hrvatskoj nogometnoj kući, pišu sportske novosti

Dalić je u priopćenju objavljenom na web stranici HNS-a izostavljanje zvijezde Hajduka iz rujanske akcije objasnio strahom od izgreda u Rijeci, prvenstveno povika s tribina na diskriminatornoj osnovi koji bi rezultirali kaznom Hrvatskoj te bi ogled s Turcima bio na praznoj Opus Areni. Takva je sankcija UEFA-e prijetila jer HNS je dobio uvjetno dvije godina u kojima se ne smiju ponoviti pokliči poput onih u Rotterdamu na Final Fouru Lige nacija. Na sve kasnije novinarske upite odbio je bilo što komentirati. Tako ostaje njegova najava da će popričati s Markom što mora napraviti do 25. rujna kad objavljuje novi popis.

Osim ako Livaja sam ne odbije reprezentaciju, a ovog časa nema naznaka da bi se to dogodilo, iako nitko nije ni očekivao da će otići u lipnju iz Rijeke s priprema, vjerojatno nema zapreke da ponovno bude u kadru. Mnogi nisu povjerovali Daliću da ga nije zvao iz razloga koje je objavio, no kako on razmišlja o svemu tako je i o tome. U to ne treba sumnjati.

Velike su šanse da se Livaja vraća među Vatrene, ali pitamo se bi li bilo tako da se ne zove Marko Livaja nego, primjerice, Tin Jedvaj. Pritom apstrahirajući koliko je koji od njih kvalitetan jer njegovanje kulta reprezentacije uvijek je za Hrvatsku bilo jednako bitno kao i igračke vještine. Nakon što su se Vatreni našli bez stopera 2020. godine uoči utakmice s Portugalom u Ligi nacija u Splitu, a što je bila posljedica covida i ozljeda, Dalić je nazvao Tina Jedvaja koji se nećkao može li tako naglo doći, hoće li ga klub pustiti, kazao da mora vidjeti pa će se javiti…

Škorić kao primjer
Izbornik je istog časa pronašao u mobitelu ime “Mile Škorić”, pitao njega, a ovaj je sjeo u auto i pohitao prema Zagrebu na testiranje te u Split čuvati Cristiana Ronalda. Nikad nakon toga Dalić više nije otipkao broj Tina Jedvaja, niti ga je stavio makar i na pretpoziv, a Škorića je istaknuo kao primjer kako se prema nacionalnom dresu treba odnositi hrvatski reprezentativac. Hrvatska je svetinja, kad ona zove ne pita se, a za nju se i štošta treba progutati, nikome nije uvijek sve idealno i lijepo, jasan je Dalićev stav.

Ako je točno da je u Hiltonu toga lipanjskog utorka nagovarao Livaju da ne ode, da je zvao čak i njegovu suprugu Iris kako bi pokušala utjecati na njega i promijeniti odluku, a o tome se pisalo i nitko nije demantirao, da bi Livaja svejedno spakirao kovčege i krenuo put Splita te ostavio ekipu uoči Final Foura na kojem je sanjala zlato, to je, uvjereni smo, Dalića žestoko pogodilo. Ne zbog Livajine igračke klase koju je izgubio, nego zato što ga nije poslušao, nije učinio kako izbornik traži. Pretpostavljamo da su ga izbacili iz takta više nego Livaju verbalni napadi na Rujevici i to što im HNS nije htio pridati veliko značenje misleći da će riješiti stvar guranjem priče pod tepih. Livaja je frajer i zna se nositi s takvim stvarima, a izbornik smatra jako štetnim bilo kakva iskakanja te ih ne oprašta ili ih teško oprašta. Očito je kako nije mislio da bi Livaja u Nizozemskoj na bilo koji način bio teret reprezentaciji. Uostalom, ako bi bio uteg tada, mogao bi biti i sada… No, čim je Dalić najavio da će s njih razgovarati te kako nije otpisan, sve upućuje na to da mu nije toliko zamjerio i uzeo za zlo kao što je Nikoli Kaliniću, Anti Rebiću i Tinu Jedvaju njihove grijehe.

Kvaliteta nije dovoljna
Druga je tema dokad će izbornik pozivati istodobno i Kramarića, i Petkovića, i Livaju jer sam je rekao, i Luka Modrić je o tome govorio, a i svatko to vidi, da Hrvatskoj trebaju brži i moćni igrači, prvenstveno u napadu, kad se igraju najjače utakmice. Potvrđuju to i jasni podaci, Vatreni su na Svjetskom prvenstvu odigrali sedam susreta, a u čak četiri nisu dali gol u 90 minuta. Impresivno je da su s tom statistikom dogurali tako daleko, sve do bronce. U Ligi nacija ostali su bez pogotka za pobjedu u finalu u ogledu sa Španjolskom. No, takve špice ne padaju s neba i zato je pitanje pojave i stasanja igrača toga profila povezano i s tim dokad će u kadru istovremeno biti sva trojica spomenutih… To što je Rebić imao najviše od navedenog, a otpisao ga je, dovoljno govori da samo igračka kvaliteta Daliću nije dovoljna kako bi bio reprezentativac.