LOVRIĆ ZA BP: “Prijeti nam eksplozija Jakuševca, spašavanjem vojnika Tomaševića ugrožava se zdravlje i život Zagrepčana”

O jutrošnjem odronu na Jakuševcu razgovarali smo s Ivicom Lovrićem, bliskim suradnikom bivšeg gradonačelnika Bandića, kojeg je današnja gradska vlast često prozivala upravo zbog problema odlagališta Jakuševac, da bi problemi eskalirali upravo u njihovom mandatu.

Zanimalo nas je za početak zašto Tomašević i Možemo sad zovu u pomoć Vladu, koju inače kritiziraju kao nesposobnu i korumpiranu, iako su se pred izbore predstavljali kao vrhunski stručnjaci za gospodarenje otpadom?

“Tomašević u već viđenom stilu, kad se suoči s problemom okrivljuje druge, obično to budu pokojni Bandić, jaka kiša, klimatske promjene, i zove druge da mu riješe problem. Demonstrirao je jad, nemoć i očaj, pokušao prebaciti odgovornost sa sebe. On kaže da je konzultant u 40 zemalja a sad kaže da grad to ne može riješiti već traži da mu problem riješi Vlada.

Ja bih do sad već zatvorio Jakuševac jer su preduvjeti za to bili stvoreni još u našem mandatu.

Usto, nisam primijetio da je izrazio žaljenje obitelji unesrećenog radnika, i ispriku. Prošli put kad se dogodio odron rekao je da nitko tamo nije trebao ni biti. Vjerojatno ni jutros radnici Čistoće nisu trebali tu biti.

Dakle, ja pozivam radnike da ne idu na Jakuševac jer on neće biti siguran dok god je Tomašević na vlasti.

– Koje je rješenje za Jakuševac? Izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku, kako predlaže Tomašević, ili spalionica, ili nešto treće?

Sortirnica i kompostana, dočekala ga je građevinska dozvola za sortirnicu na Žitnjaku i raspisan natječaj za kompostanu u Novskoj, odustao je od toga a njegova su objašnjenja o tome zašto je odustao stupidna. Za ono za što ima sve dozvole nije napravio ništa, a kako će izraditi projektnu dokumentaciju za Resnik i dobiti dozvole? On to ne može.

Zašto Tomašević do sad nije smijenio direktora Čistoće Vića, za kojeg ne samo sindikati nego i oporba tvrde da je politički uhljebljen i posve nesposoban?

Da je i malo odgovornosti i ljudskosti on bi sam podnio ostavku neopozivu ostavku, kao i Tomašević. Znamo da je Vić nesposoban, protekli vikend je bio na skijanju, samo se ne zna o čijem trošku.

Jakuševac je sad zatvoren, gdje sa smećem u međuvremenu dok se ne nađe novo rješenje? Koliko dugo će Zagreb biti bez odvoza otpada?

Nekoliko godina ako se ide raditi nova projektna dokumentacija. Ali ja se vraćam na to da Tomašević ni za sto godina to ne može riješiti. Mogu to riješiti u godinu dana gradnjom sortirnice i kompostane za što smo im ostavili dokumentaciju. Zagrebu prijeti eksplozija otpada. Jutros se nije dogodio odron, nego eksplozija plina. Na Jakuševcu radi plinska elektrana, ispod brda smeća su cijevi koje su pukle, sad je pitanje kud ide sav taj plin koji je grijao 6.000 kućanstava u Zagrebu. Stvar je puno gora nego što se javnosti želi prikazati. Spašavajući vojnika Tomaševića spinaju se laži i ugrožava se zdravlje i život Zagrepčana.

Hoće li Vlada uskočiti u pomoć Tomaševiću, i što ona u ovoj situaciji uopće može? Plenković je rekao da je Jakuševac u nadležnosti grada, da to nije njihova odgovornost.

Vlada ne može odraditi posao gradske uprave, to nije posao vlade. Ali je posao državnog inspektorata da zaštiti građane i utvrdi što se točno događa s odlaganjem smeća na Jakuševcu.