Mađarska odbila Istanbulsku konvenciju: Vlada ima pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti…

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju...

Foto twitter

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o “sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama” te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU-u…

Parlament je usvojio političku deklaraciju koju su inicirali Kršćanski demokrati kojom se odbija Istanbulska konvencija. Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije, uz potporu desnih stranaka, usvojena je sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

foto-twitter

Vlada premijera Viktora Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014., ali je nije nikada ratificirala. Premijer Viktor Orban i njegova stranka dugo se bore protiv, kako navode, rodnog ludila te su, primjerice, zabranili sveučilištima da drže kolegije iz rodnih studija.

Vlada ima “pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stajališta manjine o rodu ne bi trebala to ugrožavati”, stoji u rezoluciji.

G.S.