Mađarska predsjednica nakon velikog skandala dala ostavku: ‘Pogriješila sam’

Screenshot

Mađarska predsjednica Katalin Novak u subotu je podnijela ostavku nakon pritiska javnosti zbog pomilovanja muškarca osuđenog za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u dječjem domu.

 

Novak, bliska saveznica konzervativnog premijera Viktora Orbana, pomilovala je dvadesetak ljudi u travnju 2023. godine, među njima i zamjenika direktora dječjeg doma, koji je pomogao bivšem direktoru te institucije da sakrije svoje zločine. “Pogriješila sam. Danas je posljednji dan da vam se obraćam kao predsjednica”, rekla je Novak u televizijskom obraćanju.

“Donijela sam odluku o pomilovanju prošlog travnja vjerujući da osuđenik nije zlostavljao djecu koju je nadgledao. Pogriješila sam jer je pomilovanje izazvalo sumnju po pitanju nulte tolerancije prema pedofiliji”, dodala je, prenosi Direktno.hr.

Mađarske opozicijske stranke su ranije ovog tjedna zatražile ostavku Novakove, a u petak se tisuću prosvjednika okupilo pred njezinim uredom pozivajući je da odstupi. U pokušaju smanjenja političke štete, Orban je u četvrtak je podnio parlamentu ustavni amandman po kojem predsjednik države neće moći pomilovati počinitelje zločina protiv djece.

Njegova stranka Fidesz u lipnju počinje kampanju za izbore za Europski parlament. Orbanova bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, koja bi trebala predvoditi listu Fidesza na predstojećim izborima i koja je također potpisala pomilovanje, rekla je u subotu na Facebooku da će odstupiti kao Fideszova zastupnica, preuzevši odgovornost za svoj postupak.