Mađarska Vlada financirat će nastavak obnove katedrale Sv. Terezije Avilske u Subotici

Mađarska će i ubuduće nastaviti ulagati u obnovu crkava u Vojvodini te u potporu crkvenim zajednicama, a to će omogućiti i završetak obnove subotičke katedrale...

FOTO PANNON RTV//MINISTAR PÉTER SZIJJÁRTÓ SA SUBOTIČKIM BISKUPOM SLAVKOM VEČERINOM

Mađarski ministar vanjske ekonomije i vanjskih poslova Péter Szijjártó, u pratnji predsjednika Skupštine Vojvodine Istvána Pásztora, posjetio je 26. travnja subotičku katedralu Sv. Terezije Avilske, gdje je sa subotičkim biskupom Slavkom Večerinom razgovarao o njezinoj obnovi…

Subotička crkva Svete Terezije Avilske građena je u XVIII. stoljeću, od 1773. do 1790. godine na močvarnom tlu i zbog toga su se na njoj, još tijekom gradnje, pojavile prve pukotine. Kasnije, tijekom XIX. stoljeća, dva tornja udaljila su se za 15 centimetara. Sada se pukotine u prosjeku godišnje šire za jedan milimetar, s tim da se sada tornjevi katedrale ne udaljavaju jedan od drugog, nego tonu u dubinu. Mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, prigodom posjeta visokog gosta kazao je da su na katedrali uvijek postojale pukotine. „Tornjevi sada tako stoje da vuku prema trgu, te svaki na svoju stranu, zbog ogromne težine, pa se zbog toga pojavljuju pukotine u lađi crkve”, rekao je mons. Beretić.

Obnova katedralne crkve započela je 2017. godine uz podršku mađarske Vlade. Očuvanje katedrale je pokušano pobijanjem šipova i ubrizgavanjem umjetne građevinske pjene, što nije donijelo potpuni uspjeh. Biskup Večerin kaže da je Szijjártó obećao potporu mađarske Vlade za završetak radova. „Volio bih da 2023. godine, kada će katedrala imati 250 godina, ona bude većim dijelom obnovljena. Nadamo se, molimo se, postoji dobra volja da to bude učinjeno”, dodao je mons. Večerin.

„Vjerujemo da vraćanje katedrale Svete Terezije Avilske u originalno stanje jest najvažnija investicija u kulturi u narednom ciklusu financranja od strane mađarske Vlade“, rekao je Pásztor, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsajednik Skupštine Vojvodine. „Za taj objekt već je pripremljen projekt očuvanja, odnosno ojačavanja, i odgovarajući tehnički projekat s procjenom vrijednosti, kao što je inače slučaj prilikom gradnje. Mađarska će i ubuduće nastaviti ulagati u obnovu crkava u Vojvodini te u potporu crkvenim zajednicama, a to će omogućiti i završetak obnove subotičke katedrale“, izjavio je Szijjártó za Panon RTV. „Radove na očuvanju treba započeti s dva do tri miljuna eura, a konačni iznos ulaganja bit će sedam do osam milijuna eura. Za to ćemo napraviti plan dinamike rada i ovisno od proračunskih mogućnosti nastojat ćemo pomoći potpunu obnovu katedrale”, dodao je Szijjarto, donosi IKA.

L.K.