Srijeda, 24. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Mađarski think-thank: Parlament EU povećao je financiranja za Soroseve udruge na 1,8 milijardi eura

“Europarlamentarni izbori u svibnju bit će ključni glede implementacije pravila za transparentnost predloženih od strane mađarskog think-thanka Szazadvega”, kazao je pravni stručnjak te grupacije Zoltan Lomnici Jr. za mađarski portal Origo.hu

Lomnici je kazao kako će se financiranje udruga progresivnog aktivista i milijardera Georgea Sorosa moći obuzdati jedino ukoliko nacionalne snage osvoje većinu na izborima.

“Ovaj prijedlog bi mogao okončati rasipno trošenje financijskih sredstava EU-a, ali i njegove pristrane i antikonkurentske odluke”, istaknuo je Lomnici.

Objasnio je kako je glavni cilj prijedloga osigurati da novac građana EU služi njihovim dugoročnim potrebama i stvara temelj održive i sigurne egzistencije sljedećih generacija.

Lomnici Jr. poručio je kako su Europski parlament, Vijeće ministara i Europska Komisija tri najrastrošnija tijela Europske Unije.

“Unatoč činjenici da sedmogodišnji proračun grupe donekle ograničava prekomjernu potrošnju, a države članice također moraju odobriti godišnje proračune, ni Europski revizorski sud (ECA) ni Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) ne mogu ili nisu voljni otkriti sve nepravilne potrošnje.”

Pravni stručnjak je otkrio kako je jedno od najkritičnijih područja financiranje nevladinih udruga, ističući kako je Europski parlament nedavno povećao financiranje mreže nevladinih udruga Georgea Sorosa na 1,8 milijardi eura (2,06 milijardi USD), “što je potez koji je teško razumjeti iz pravne perspektive, iz perspektive legitimnih zahtjeva građana EU jer se radi o potezu koji je od presudne važnosti za snažno promicanje vanjskih utjecaja i interesa, donosi narod.hr.

Sorosevi učestali sastanci s najvišim predstavnicima EU

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban dugogodišnji je protivnik raširenog političkog utjecaja samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa, te je njegova stranka Fidesz kako se na ovogodišnjem sastanku u Davosu, povjerenik EK za financije sastao sa Sorosem između 22. i 25. siječnja.

Mađarski zastupnik u Europskom parlamentu Tamás Deutsch (Fidesz) uputio je Europskoj komisiji niz pisanih pitanja u vezi Sorosovih sastanaka s čelnicima Europske unije:

1. Tko je pokrenuo ove sastanke i s kojim ciljem?

2. Koje su se teme raspravljale?

3. Je li prikladno da se jedan građanin i poduzetnik bez demokratski izabranog političkog mandata s takvom učestalošću sastaje s čelnicima Europske unije?

Prema podacima LobbyFacta, između 2014. i 2018. lobisti Sorosevog instituta za europsku politiku otvorenog društva sastali su se s 49 vodećih predstavnika Europske unije.

S.V.

Najnovije

Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se uklonili četnički spomenici

Foto:Domovinski pokret   Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu...

Za ubojstvo 12 pripadnika HVO-a u središnjoj Bosni 15 godina zatvora, Hrvati ogorčeni

Žalbeno vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH na 15 godina zatvora te oslobodilo odgovornosti sedmoricu suboraca za likvidaciju 12...

Bandić: Lako je tebi, ti si u politici!

Foto:Screenshot   Danas smo naletjeli na jedan jako zanimljiv status koji je na svom facebook profilu objavio Tomislav Bandić, zastupnika HRS-a u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke pa...

Književnica i braniteljice: Kakvo je to izvještavanje o zločinu u Daruvaru? Jeste li ikad pročitali da je neko kazneno djelo počinio “bivši partizan”

Foto:Teleskop.hr   Ministar Davor Božinović iz Splita se još jednom osvrnuo na tragediju u Daruvaru. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i želju za brzim oporavkom. Dodao...

Biblijska poruka 24.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač…

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati....