Srijeda, 17. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

MALENICA: “TRAŽIT ĆU OD GRČKE DA KONAČNO ZAVRŠE ISTRAGU”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u četvrtak kako će grčkom kolegi poslati pismo i apelirati da se istraga navijačkog nasilja završi u što kraćem roku te poručio kako kontinuirano iskazuju nezadovoljstvo i činjenicom da nitko od grčkih navijača nije priveden.

Malenica je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade rekao kako nije zamro fokus Vlade kada je riječ o 102 hrvatska državljana zatvorenih u Grčkoj već dva mjeseca jer brinu o njihovoj sigurnosti te komuniciraju s njihovim obiteljima i grčkim institucijama.

“Ovih ću dana poslati pismo grčkom ministru pravosuđa. Imamo određeno nezadovoljstvo dugotrajnošću same istrage i naravno da bismo htjeli da istraga što prije završi, da se vidi u kojem su statusu hrvatski državljani koji se nalaze u grčkim zatvorima”, rekao je ministar.

Dodao je da će u pismu apelirati da se, koliko je to moguće s obzirom na neovisnost pravosuđa, istraga završi u što kraćem roku i da pritvoreni hrvatski državljani i njihove obitelji znaju njihovu sudbinu.

Također, Malenica je naveo kako iskazuju kontinuirano nezadovoljstvo i oko utvrđivanja tko je ubio grčkog navijača, ali i činjenicom da nitko od grčkih navijača nije priveden s obzirom na to da i hrvatski navijači imaju tjelesne ozljede, što je i dokumentirano medicinskom dokumentacijom.

“Međutim, grčka je pravna država, a njezina pravosudna tijela su neovisna tako da mi možemo ovako politički vršiti pritisak i ukazivati na neke nelogičnosti i to i činimo od samog početka”, rekao je Malenica.

Izvijesti je kako je do sada u Hrvatsku došlo desetak europskih uhidbenih naloga poslije tih uhićenja.

Što se tiče dodatnih pritužbi na postupanja u grčkim zatvorima, ministar je rekao kako je bilo određenih primjedbi na jedan zatvor u blizini Atene da su im, s obzirom na drugačiji sigurnosni status, uskraćene neke mogućnosti unutar zatvora, poput korištenja šetnji, što rješavaju te će apelirati da se premjeste u neki drugi zatvor.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o izbornim jedinicama kojom se intervenira u odredbu o datumu stupanja na snagu, budući da je zakon u službenom glasilu objavljen izvan roka te se sada predlaže da stupi na snagu osam dana od dana objave u “Narodnim novinama”.

Malenica je objasnio kako su, uvažavajući činjenicu da je Ustavni sud donio odluku o prestanku važenja zakona od 1. listopada, “u dobroj vjeri i namjeri” proveli tu proceduru i taj datum bili stavili kao početak važenja kako ne bi bilo pravne praznine.

Upitan što ako će se predsjednik Republike s njima tako nadmudrivati i u ostalim zakonima prije izbora, odgovorio je kako ne vjeruje da će se to dogoditi jer je i do sada u sličnim situacijama potpisivao zakone s fiksiranim datumom stupanja na snagu.

Jutarnji list izvijestio je kako je neslužbeno doznao da prijetnje smrću HDZ-ovom Vladimiru Šeksu dolaze od Branimira Glavaša.

Malenica je na upit novinara rekao kako mu se Šeks nije požalio da mu netko prijeti smrću te da prema onome što je pročitao, zna da se provodi se istraga, ali detalje ne zna.

Najnovije

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...

DIP: Stigli prvi podaci o izlaznosti, odaziv veći nego 2020. godine

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je izlaznost do 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto. Podsjećamo, izlaznost na prošlim izborima 2020. godine bila je...

Emil Čić: Marksizam je ateističko oružje masonerije i sotone a njihove metode su se promijenile, ali ne i ciljevi uništenja Crkve

Foto:HAZUD.hr   Intelektualac Emil Čić od travnja 2011. je akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, Švicarska. Pročelnik  je za umjetnost HAZUD-a. Umjetnik je s...

Sin Bake Sliškovića vodit će deseterostrukog prvaka Rusije

Foto:Hercegovina.info   Vladimir Slišković (41), sin legendarnog mostarskog nogometaša i Hajdukove ikone Blaža Bake Sliškovića, vodit će moskovski Spartak do kraja sezone. Deseterostruki prvak Rusije (22...