Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe…

- Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana, zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori...

twitter

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe…

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova zastupnika Parlamentarne skupštine, a njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders 105 glasova. Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe odlučili su to tajnim glasanjem u dva kruga. Pejčinović Burić dužnost glavne tajnice naslijedit će od Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat,javlja HRT.  .

Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s belgijskim kolegom Didierom Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

U svom prvom govoru nakon što je izabrana Marija Pejčinović Burić kazala je da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Europe.

– Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo, rekla je obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. Istaknula je da međunarodna organizacija treba “poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE – Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama.

– Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana, zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomaciji je od 2000. godine.

Nakon izbora ubrzo su joj uslijedile brojne čestitke,javlja HRT. 

T.H.