MARIJAN ALMAŠ, 100% invalid Domovinskog rata koji se ne predaje!

100-postoti hrvatski ratni invalid Marijan Almaš ostao je 1991. kod Bogdanovaca bez desne šake i obje noge. Bio je među mnogim hrvatskim braniteljima koji su išli u obrambeni rat i bili spremi žrtvovati se. Mnogi od njih su žrtvovali svoje živote za domovinu, svoje obitelji, ali i za svakoga čovjeka koji je tada živio, ali i koji sada živi u Hrvatskoj.

Unatoč svemu što je prošao, Almaš nije izgubio radost i smisao za humor. Svjedoči to i ovaj video koji je objavio misionar Krvi Kristove pater Stjepan Ivan Horvat.

“Danas je i Dan hrvatskih branitelja. Jedan od njih je i Marijan Almaš, 100-postotni invalid Domovinskog rata. Čovjek koji se ne predaje! Dragi branitelji, sigurno da danas nije lako biti u vašim kožama i da se danas u vama isprepliću bol i ponos, ali nek’ vam je sretan vaš dan. Hvala na svemu i oprostite što ne znamo dovoljno cijeniti vašu žrtvu za nas, za Hrvatsku”, poručio je p. Stjepan Ivan Horvat u objavi.

Na pitanje što je za njega Hrvatska, Almaš je istaknuo da je Domovina za njega, prije svega, velika ljubav. “Domovina Hrvatska je za mene prvo i osnovno velika ljubav. U toj ljubavi je križ. Pod taj križ spada vjera i sve ono što ona jest. To je naša prekrasna, velika kulturu koja vjekovima tu jeste i povijest koja ovdje na našim područjima jest. Naši branitelji su prepoznali veliku ljubav u svemu tome i tu ljubav su darivali od sebe prema vama da bi mi imali našu domovinu Hrvatsku”, poručio je Almaš.

“Nedostatak svojih udova ne doživljavam kao invaliditet”, objasnio je uz ostalo Almaš koji smatra da su invalidi oni ljudi koji ne vjeruju, tlače druge ljude, laktaju se i ne žele pomoći drugima, nego samo grabe sebi.

Autor je također rekao kako u tišini nalazi vjeru, ljubav i Boga. Istaknuo je ljubav prema cijeloj domovini od Slavonije do Konavala i zahvalio svim braniteljima.

“Kažemo teško nam je… Marijan Almaš, 100 postotni invalid Domovinskog rata. Čovjek koji se ne predaje! Marijane, hvala ti na žrtvi za Domovinu, na ljubavi, na osmijehu… na svemu!”, poručuje Kažemo teško nam je… poručuje pater Stjepan Ivan Horvat.

Inače, Almaš je 2018. u Dubrovniku predstavio svoju knjigu poezije “Ova bi te ruka pomilovala”. U pjesmama govori o ljubavi prema domovini, Bogu i vjeri. Tijekom predstavljanja rekao je kako ljubav prema domovini i vjeri baštini od predaka. Istaknuo je tu ljubav koju su branitelji imali prema domovini za kojom su čeznuli i branili je s krunicom oko vrata.

Pjesnik Almaš naglasio je inspiraciju koju pronalazi u Bibliji, uspoređujući put hrvatskog naroda s putom Božjeg Izabranog naroda. Istaknuo je važnost doprinosa branitelja za sadašnjost i budućnost.