Subota, 20. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

MARKO-MIŠO MUJAN – Neka bude Sutra…

Ništa nije nemoguće, kažu čovjek sve može, ali sustav je izokrenut i, umjesto za ljude, radi za pojedince, koje vežu osobni interesi, a za njih rade sve strukture, institucije, administracija, pojednostavljeno plaćeni profesionalci, a i svjesni plaćenici…

Svi pokazatelji o tome govore, to nas vodi u nesigurnost, iskazuje se u iznimnim stanjima kroz pogubnost, ali u korumpiranoj, nepotističkoj i sve manje demokratskoj Državi, koloniji EU-Ropske nitko nije korumpiran dok ne leži u zatvoru zbog toga, i ne oduzme mu se sve što je ‘stekao’, a da ne može dokazati porijeklo imovine.

Od prljavih konstruktora Novoga svjetskoga poretka ne samo da uče, pretendenti za ulazak u njihovo kolo se i ističu. Hrvatski prosperitet i napredak je na dnu EU-Ropskih ljestvica.

U međuvremenu mi, ma kakvi mi…? Oni! kupuju preko trideset godina stare borbene zrakoplove Narodu, a što za uzvrat sebi? Sebi kupuju, sve redom, nova novcata osobna vozila, nama?

Agrokor je riješen uspješno tako da ga više nemamo. Lako što nemamo trgovine u našim rukama ali nemamo ni ono što je posjedovao ili imao pod koncesijom. Sve je to prošlo kroz prste i težačke ruke, kao i brodogradilišta kroz ruke radnika. Građeno trudom, znojem i suzama, branjeno krvlju i po tom hranilo na tisuće i tisuće usta. I na čemu smo sad?

Kako li su tek Oni potkoženi, kad im golobrada djeca imaju kuće, stanove, hotele, apartmane, i dva tri brza bolida na četiri i dva kotača. Bogati dvadesetogodišnjaci, upregnuti iz ničega u nešto, proizvode zlo jednako kao i frustrirani frajeri što mlate djevojke u nedostatku dostojnijih i ravnopravnijih. Sve je to ta ‘nova’ kultura, koja će se najprije pozabaviti psovkom na društvenim mrežama, i stavovima, a kad ugrade čipove i dobro procijepe, kurakuraju, duginim bojama pituraju djecu, i misli će doći na red.

Pošao bi u dugo, kad bi otvorio nama pogubne, a Euniji i njezinim slugama (koje služe samo sebičnima sebi), teme o Srđu, ili o upornom guranju brze ceste i vijadukta preko izvora Omble od strane odhrvaćene, europeizirane Županij, koja je stala protiv Grada i Građana. Nije ni drugdje bolje.

Oni tako samo slijede Glavu, jer ako otvorite stranice Vlade RH i Ministarstava vidjet ćete svašta, od hrvatskoga grba, do onoga crveno bijeloga, crno bijeloga, pa zatim stiliziranih kockica pa nekakvih zareza u čuj Ministarstvu, piše, hrvatske kulture, Ministarstvo obrane ima svoj amblem, na stranicama Fine na dnu je istaknuta samo EU zastava… Hrvatsku narodu banku simboliziraju nekakve stupići i greda, dobro, za nju kažu da i onako nije hrvatska. U stilu igre, pogodi tko sam to stvarno, samo nam još nedostaje ono jedno ‘nevidljivo’, uvijek budno, oko slobodnih zidara.

Vratimo se mi sustavu i njegovim ‘proizvodima’, a vjerujte teško je savladati u sebi nemoć i tugu pa progovoriti o posljedicama, koje nam se ‘bespomoćnima’ pred očima događaju, a za sad su slučajevi.

Što se dogodilo u Platu osim tragedije. Događa nam se gubitak Hrvatske i njezine uloge u najvažnijim procesima. INA nije hrvatska, HEP-ova politika ograničena na ono što je preostalo u našim rukama. Dobrim dijelom privatiziran, HEP je distribucija. Skupu struju vjetroelektrana plaćamo strancima, trošili je ne trošili.

U Dubrovniku smo trebali zadužiti sebe i Hrvatsku za nama nepotrebnu i moguće pogubnu hidroelektranu. I ne samo moguće, jer se, s vremena na vrijeme, voda za piće distribuira, kao u ratnom ili izvanrednom stanju.

Zbog nekakvih imovinsko pravnih odnosa u kojima je Grad Dubrovnik vlasnik, tobožnji investitor zahtijeva da se napravi novi, a sruši ‘stari’ Toranj odašiljača i veza na Srđu.

Potkopava se, jamlja, zbog nagrada pohlepnim pojedincima, narod kasnije plaća odštete s kamatama. Zrakoplovi se voze u kamionima umjesto da lete, i piloti (neki) zadovoljni, nagrađeni i napredovali, bez da lete zrakom, podržavaju igru sa sudbinama onih, koji dolaze, a trebali bi letjeti na starim kramama što srećom svjesni među saveznicima ne odobravaju.

Zanima me je li predviđena mogućnost požara, poplave i inače izvanrednih događaja u hidroelektranama, kakva je i ona u Platu. Ako jest, koji je postupak u takvim okolnostima. Postoje li propisani standardni operativni postupci za sve izvanredne situacije. Ako postoje tko je nadležan u takvim slučajevima.

Kad je posljednji put Načelnik Policije ili čelnica DUZS-a bila u elektrani, pripadnici posebnih i specijalnih snaga, civilne zaštite, vatrogasaca, oružanih snaga. Samo nemojte reći da je to državna, vojna ili nekakva HEP-ova tajna.

Prema svim do sad, javnosti iz tiska dostupnim informacijama, grubo rečeno, tragedija je bila ‘planirana’.

Naime, mogućnost onoga što se dogodilo bila je izvjesna, i za to zaključiti ne treba puno pameti. Nije ovo ni prvi ni posljednji slučaj, prema tome, mudrosti je put bio otvoren za donošenje zaključaka i kvalitetnijih rješenja. Mudrost ne živi sutra bez pameti od jučer, s toga se treba nadati učenju na iskustvima, i tako ubuduće sačuvati ljudske živote.

Načina sigurno ima puno, najgore kad su oni samo teoretska mogućnost bez pokrića. Tehnika, koliko god bila sofisticirana, može zakazati, a čovjek niti ne mora, jer u ovakvim slučajevima danas je trebalo bilo jučer, ali kad već nije. Neka bude Sutra.Izvor-dulist.hr

Piše-Marko Mujan, mag.pol.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala**

Najnovije

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BiH

''Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla jutros, a  koji otvoreno govore...

Zaštitnik BiH: Kako je sveti Ilija postao Gromovnik?

Foto:Ilustracija   Danas, 20. srpnja slavi se blagdan svetog Ilije – zaštitnika od vatre i groma, ujedno i zaštitnika Bosne i Hercegovine. Sveti Ilija starozavjetni je prorok...

Marko Perković Thompson u prvom intervjuu nakon duge stanke: Život je nekad pjesma, a nekad ljuti boj! U najtežim trenutcima Bog je snaga

Foto:Hrvatski tjednik   Razgovarali: Ivica Marijačić i Andrea Černivec, Hrvatski tjednik Objavu da će Marko Perković Thompson nakon dvije godine ponovno stati na pozornicu i nastupiti kao...

Fra Mario Knezović: Uz hrvatsko imajte i bosanskohercegovačko državljanstvo. Rođeni van BiH prijavite se!

Foto:Screenshot/Youtube   Šokirao me podatak da se Hrvati rođeni van BiH ne prijave u Matični ured svoje općine u BiH. U jednoj apsolutno većinskoj hrvatskoj općini...

Biblijska poruka 20.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveti Ilija prorok – Ilindan

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 12, 14-21 U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši...