MASAKR: U eksploziji automobila bombe u Kabulu 14. mrtvih i gotovo stotinu ranjenih

Izvor: Ilustracija, STR / AFP

Gotovo je stotinu osoba ranjeno , a 14 ubijeno u snažnoj eksploziji automobila bombe u zapadnoj četvrti Kabula u srijedu za koju su odgovronost preuzeli talibani dan pošto su pozvali Afganinstance na bojkot predsjedničkih izbora u rujnu uz prijetnje da će skupovi i birališta postati mete napada…

Izvor: Ilustracija, STR / AFP

“Vozilo puno eksploziva razneseno je na ulasku u policijsku postaju u zapadnom dijelu Kabulu u 9 sati ujutro”, rekao je bez drugih pojedinosti glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi, prenosi agencija France presse.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva rekao je da su ozlijeđeni prevezeni u gradske bolnice, piše agencija dpa. “Popucala su stakla dvadesetak trgovina, a neke od njih udaljene su i kilometar”, rekao je Rahimi.

Talibni su objavili priopćenje u kojem kažu da je “centar za novačenje” napao jedna od njihovih bombaša samoubojica. “Velik broj vojnika i policajca je ubijen ili ranjen”, stoji u talibanskoj izjavi, koju prenosi Reuters.

U utorak su talibani priopćili svojim borcima da se protive predsjedničkim izborima krajem rujna i zaprijetili da će nasiljem remetiti izborni proces. U priopćenju koje je objavio talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid pobunjenici “pozivaju” svoje borce da se “svim svojim kapacitetima suprotstave tom kazališnom izbornom procesu”.  “Da naši sugrađani ne stradaju, trebaju izbjegavati okupljanja koja bi mogli postati mete”, zaprijetili su talibani i pozvali birače da “bojkotiraju” izbore.

Nasilje se nastavlja unatoč osmom krugu pregovora između talibana i Sjedinjenih Država koji se upravo vode u Dohi i obje strane izražavaju zadovoljstvo “odličnim napretkom”.  U utorak navečer najmanje je pet osoba ubijeno, a sedam ranjeno u atentatu na vozilo vladinih službi za borbu protiv narkotika, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Snage sigurnosti “potpuno su spremne” štititi Afganinstance od prijetnji talibana i neće dopustiti nikome da remeti izborni proces, odgovorilo je afganistansko predsjedništvo na talibansku objavu. “Sudjelovanje na izborima i izravno biranje čelnika su vjerska i zakonska prava afganistanskog naroda i vlada je učinila sve da izbori budu “slobodni, pravedni i transparentni”, navodi se.

UN je prije nekoliko dana objavio da je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec s više od 1.500 ubijenih ili ozlijeđenih civila u neprekidnom ratu u Afganistanu, što ga čini najkrvavijim mjesecom od svibnja 2017.

U srpnju je ubijen i hrvatski vojnik Josip Briški, prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage u sastavu NATO-ove misije Odlučna potpora.H

D.K.