Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Matica hrvatska nikomu neće dopustiti da se poigrava sa sudbinom naše Domovine

Matica hrvatska je na 24. sjednici svoga Glavnoga odbora, održanoj 16. ožujka 2024. u Bujama i Umagu, razmotrila novonastalu situaciju s nadolazećim izborima za Hrvatski sabor i jednoglasno donijela ovu izjavu, piše u priopćenju MH.

 

Prepoznajući elemente unošenja kaosa i nepoštivanja Ustava Republike Hrvatske, kao najstarija kulturna institucija u Hrvata, koja već 182 godine skrbi za hrvatski identitet, ali i boljitak naše Domovine na kulturnom, obrazovnom, gospodarskom i političkom planu, Matica hrvatska poziva predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade RH, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud RH da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i ni jednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje opstojnost Republike Hrvatske i njezin ustavnopravni poredak. Matica hrvatska nikomu neće dopustiti da se poigrava sa sudbinom naše Domovine.

Podsjećamo javnost da nije hrvatska država stvorila Maticu hrvatsku, nego je Matica hrvatska zajedno s hrvatskim narodom i hrvatskim braniteljima zaslužna za nastanak moderne hrvatske države.

Suprotstavljamo se odlučno svakomu tko pokušava potkopati temelje naše Domovine i naše državnosti. Sve sudionike političkoga života u RH pozivamo na razboritost, odmjereno djelovanje i poštivanje Ustava Republike Hrvatske.

Određujući da se parlamentarni izbori održavaju radnim danom usred tjedna, predsjednik Republike Hrvatske nanijet će štetu našem gospodarstvu. Osim toga, državljani koji žive izvan Republike Hrvatske bit će onemogućeni u ostvarivanju svojih ustavnih prava biranja i odlučivanja.

Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke.

Time je predsjednik Milanović prekršio Ustav RH te ga pozivamo da povuče svoju nepromišljenu odluku ili mora biti sankcioniran po važećim hrvatskim zakonima.

Nepodnošenjem ostavke, a istodobno djelovanjem na izborima, predsjednik RH grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske, piše u priopćenju MH, prenosi Hrvatska danas.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...