Medicinska sestra za CNN: Dobro se pogledajte u ogledalo, svi zaraženi imali su jedan isti simptom…

Unatoč tome, ovaj simptom, kažu stručnjaci, ne mora značiti da ste zaraženi koronavirusom, posrijedi može biti prehlada, gripa ili alergija...

Chelsey Earnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Washingtonu, izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da netko od stanovnika ima Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom…

Medicinska sestra koja je njegovala oboljele u bolnici u Seattlu kaže da su svi pacijenti zaraženi koronavirusom imali taj karakteristični simptom – crvene oči, prenosi edition.cnn.com

Chelsey Earnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Washingtonu, izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da netko od stanovnika ima Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

Može uzrokovati konjuktivitis

– Svjedočila sam tome da je taj simptom prisutan kod svih pacijenata s Covidom-19. Njihove su oči izgledale….kao kod nekoga tko ima alergijsku reakciju. Njihove bjeloočnice nisu bile crvene, nego je to bilo kao da su im crveni kapci oko očiju – rekla je Chelsey.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na listi simptoma koju je objavio ne navodi crvene oči kao simptom, niti bilo što povezano s očima. Navode se simptomi kao što su groznica ili blago povišena temperatura, kašalj i kratkoća daha, dok su pritisak u prsima i plavkaste usnice navedeni kao alarmantni simptomi kod kojih je potrebna hitna medicinska intervencija.

Američka Akademija oftalmologije je poslala upozorenje povezano s izvještajima koji upućuju na to da koronavirus može uzrokovati konjuktivitis, upalu opne koja prati očni kapak. Društvo je stoga preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledavaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme.

Nije bilo drugih simptoma

Pritom se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u prosjeku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom.

Unatoč tome, ovaj simptom, kažu stručnjaci, ne mora značiti da ste zaraženi koronavirusom, posrijedi može biti prehlada, gripa ili alergija.

Prema izjavama Chelsey Earnest, pacijenti u Life Care Centeru često nisu imali nikakvih drugih simptoma osim crvenih očiju.

– Imali smo pacijente koji nisu imali nikakvih simptoma ni tegoba, osim crvenih očiju. Čak me i jedan medicinski tehničar iz kola hitne pomoći pitao ‘Čini li se to meni ili oni svi imaju crvene oči?’. Odgovorila sam mu da dobro vidi – ispričala je za CNN Chelsey.

Life Care Center, koji je smješten izvan Seattlea, je među najteže pogođenim virusom još otkad je u veljači zabilježen prvi slučaj.

IZVOR: CNN.com