Međugorje proslavlja 38. obljetnicu Gospinih ukazanja…

Desetke, pa čak i stotine kilometara udaljeni od Međugorja, brojni će vjernici sa svojim zavjetima i molitvama pješice hoditi u čast Djevici Mariji i 38. obljetnici Njezina ukazanja…

Za program obilježavanja godišnjice i doček hodočasnika sve je spremno. Kako bi sve prošlo kako treba i da ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira, pobrinut će se i policija. Poručili su kako će raditi pojačano na kontroli prometa, kako će biti pojačan broj policijskih službenika u općini Čitluk i Međugorju te kako će naglasak biti stavljen na suzbijanje prosjačenja i džeparenja tijekom trajanja programa.

PONEDJELJAK – UOČNICA

U ponedjeljak je SVETKOVINA ROĐENJA SVETOG IVANA KRSTITELJA, ujedno i UOČNICA. Svete mise u župnoj crkvi su u 8, 11 i 19 sati. Nakon večernje svete Mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 6 sati ujutro.

UTORAK – OBLJETNICA

U utorak 25. lipnja je 38. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi bit će od ranog jutra, u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i središnja svečana sv. misa u 19 sati. Mogućnost za svetu ispovijed vjernici će imati od 5 sati ujutro. Kao i svakog 25. u mjesecu, odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, zatim se nastavlja u tišini do 7 sati ujutro.

Mnogobrojni svećenici iz domovine i inozemstva tijekom oba dana će u dvorištu crkve ispovijedati na svim svjetskim jezicima. Očekuje se kako će samo u ova dva dana međugorsko svetište pohoditi više desetaka tisuća domaćih i inozemnih hodočasnika. 
Inače, marijansko svetište Kraljice Mira u Međugorju jedinstven je fenomen u svijetu, koji je do sada privukao više od četrdeset i pet milijuna hodočasnika. Ova obljetnica će svakako biti posebna jer je po prvi puta za vrijeme Obljetnice ovdje u Međugorju apostolski vizitator za Medjugorje mons. Henty Hoser, a odnedavno su s dozvolom organiziranja Hodočašća, i sve prisutniji predstavnici službene Crkve i medija.

Prvi vjesnici koji su posvjedočili Gospinu nazočnost u župi Međugorje su međugorski vidioci. Prema svjedočanstvu šestero mladih župljana, od 24. lipnja 1981. godine u župi Međugorje svakodnevno se ukazuje Blažena Djevica Marija. Toga dana vidioci su se uplašili Gospine pojave i pobjegli. Sljedećeg dana, 25. lipnja, odazvali su se Gospinu pozivu i otišli na Brdo ukazanja. Stoga se taj dan slavi kao središnji dan obilježavanja godišnjice Gospina ukazanja. Gospa se tada predstavila kao Kraljica Mira,medjugorje-info.

Službena Crkva s velikom pozornošću prati međugorska događanja s obzirom na to da iz godine u godinu Međugorje bilježi bujan duhovni i molitveni procvat kakav nije zabilježen u današnjem rasprostranjenom vjerničkom okružju. Iako su se protiv Međugorja i međugorskih ukazanja prvih godina bile urotile sve sile vlasti i vlastodržaca, ipak su beskrajnu molitvenu bujicu, trajnu Gospinu i Božju pomoć, tihi Gospin glas i Njezine poruke s Podbrda vidioci pronijeli cijelim svijetom. Župa međugorska danas je, po svemu, svijet u malom.

L.K.