Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Međunarodna zajednica je na potezu: Mora spriječiti novu krizu i raspad BiH

Prvi put otkako međunarodna zajednica djeluje u BiH dogodilo se da ususret donošenju odluke o izmjenama jednoga zakona eksplodira jedna prava subverzija, pa se postavilo pitanje tko zapravo upravlja procesima u toj administraciji i koliko su pod utjecajem bošnjačke politike, medija, ali i obavještajne zajednice.

Dan prije nego što je visoki predstavnik Christian Schmidt trebao navodno izreći svoju odluku o Izbornom zakonu uslijedila je objava na jednom portalu koji je servis obavještajne i paraobavještajne zajednice.

Pitanje je kako je informacija procurila i postala javno dobro, a da se to, primjerice, nikada ranije nije dogodilo prigodom donošenja tako velikih odluka. A onda to za sobom i povlači i pitanje prvih suradnika visokog predstavnika, ali i nekoliko stranih veleposlanstava i ureda EU-a koji su bili uključeni u priču, piše Večernji list BiH.

Nakon prve objave uslijedila je, po ustaljenoj matrici političkog Sarajeva, predstava, u kojoj, suprotno vojnoj logici, najprije istupaju pješaci iz drugih dvaju naroda koji su istureni sateliti te politike poput Željka Komšića, Saše Magazinovića, Peđe Kojovića, a nakon toga slijedi topnička kanonada viđenijih bošnjačkih dužnosnika i same SDA.

Eventualni potez Schmidta već je ocijenjen herezom jer bi takva odluka mogla poremetiti plan o stvaranju bošnjačko-muslimanske državice od FBiH, što je očito jedini cilj preglasavanja Hrvata u Domu naroda. Bošnjački radikali poput Reufa Bajrovića ili Emira Suljagića zaprijetili su ratom, a probošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić kako građani neće prijeći preko njegove odluke. – Ostaju nam dva izbora: Anadolija ili neki novi rat – napisao je Suljagić. Bajrović je pak ocijenio kako će Schmidt omogućiti HVO-u pobjedu u ratu koji je izgubio. Politički pak bošnjački prvaci vrlo ciljano optužuju međunarodnu zajednicu da pomaže HDZ-u BiH te da radi na stvaranju trećeg entiteta iako to suštinski nema nikakve veze s istinom.

No, sadržaj ove prilično primitivne, ali jako agresivne propagande jest pokolebati Schmidta da eventualno donese odluku o izmjeni Izbornog zakona i time spriječi posljedice za Federaciju BiH, buduće odnose Hrvata i Bošnjaka te u konačnici država BiH može imati realizaciju plana sa stvaranjem bošnjačke državice te političkog, a onda i nacionalnog istrebljenja Hrvata, ali i posljedičnog raspada zemlje. Hrvatski politički predstavnici u BiH pozvali su visokog predstavnika Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i ustava te spriječi mogućnost da bošnjačke stranke nastave preglasavati Hrvate i dovedu državu pred raspad.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izjavio je kako bi njemački političar na čelu međunarodne uprave trebao izmijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se provela presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića po kojoj je inzistirao na osiguranju izbora legitimnih političkih predstavnika bez preglasavanja od brojnijih Bošnjaka. Po Cvitanovićevim riječima histerija više probošnjačkih političara koji su počeli žestoku kampanju protiv visokog predstavnika Schmidta pokazuje da se radi o “najvećim rušiteljima BiH”.

Zamjenik predsjednika Hrvatske republikanske stranke Slaven Bevanda ocijenio je kako bi bilo ispravnije da visoki predstavnik Christian Schmidt poništi odredbe Ustava Federacije BiH kojima je nekadašnji prvi čovjek međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch 2002. prekršio Washingtonski sporazum oko načina donošenja odluka u Domu naroda. – Moj stav je da visoki predstavnik ustvari treba staviti izvan snage amandmane na Ustav FBiH koje je donio Wolfgang Petritsch, a kojim je izmijenjen Washingtonski sporazum – rekao je Bevanda.

Edim Fejzić – Hrvat

Hrvatski predstavnici posebno prijepornim smatraju to što se iz županija poput Bosansko-podrinjske županije, u kojoj žive po posljednjem popisu 24 Hrvata, bira po jedan hrvatski izaslanik za federalni Dom naroda, kao i iz Posavske županije u kojoj je blizu 40.000 Hrvata.

Iz Bosansko-podrinjske županije u hrvatski Klub Doma naroda izabran je Bošnjak Edim Fejzić kao predstavnik Hrvata. U slučaju da se političke Bošnjake ne spriječi u istrebljenju Hrvata iz vlasti u FBiH, bit će to jasan signal Srbima da ubrzaju pripreme za odcjepljenje jer bi oni bili sljedeći. Međunarodna zajednica je na potezu.

G.S.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...