Medved i Ivić predstavili program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja… Evo što će se događati u Kninu…

"Imamo revijalne nogometne utakmice u petak 4. kolovoza. U gradu Kninu će biti održana sjednica Vlade RH. U 20.30. je tradicionalni prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata...

proslava oluje u kninu
Ivić i Medved o protokolu u Kninu

Ništa novoga Medved ni Ivić i kako kažu, braniteljske udruge,  nisu ubacili u program proslave u Kninu do same promjene mjesta na kojem će se odvijati obraćanja i govori, a sve to, kako kažu da su se “braniteljske udruge” i ministarstva tako dogovorili. Ne ističući koje su to “značajne Braniteljske udruge” toliko utjecale na to da se većina službenog protokola odvija na kninskoj tvrđavi, a ne kao običajno na središnjem gradskom trgu u Kninu, zapravo nisu rekli ništa novoga…

Pomno prateći komentare na društvenim mrežama može se samo iščitati nezadovoljstvo velikog broja hrvatskih branitelja, kako navode,na način kako se država formalno odnosi, prema najznačajnijoj obljetnici u povijesti Hrvatske…

Izdvajamo samo jedan od komentara na jednom od portala, a bezbroj nezadovoljnih hrvatskih branitelja koji su svoje komentare o centralnoj proslavi u Kninu pisali na društvenoj mreži Facebook teško je pobrojati.

(gospodo zaboravljate da su hrvatsku državu stvorili hrvatski vojnici a ne zapovjednici nigdje ni spomena o vojnicima samo su vam važni zapovjednici onda ste trebali to napravit sa njima nigdje se ne spominju oni koji su najviše dali samo oni koji su najviše dobili ovo slave oni koji to ne zaslužuju)….

‘Inicijativa da se govori drže na kninskoj tvrđavi zapravo inicijativa Ministarstava te Udruga iz Domovinskog rata’, rekao je Tomislav Ivić…

Održana je konferencija za novinare u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na kojoj su članovi Organizacijskoga odbora za središnje obilježavanje predvođeni predsjednikom Odbora državnim tajnikom Tomislavom Ivićem predstavili planirani program svečanosti u Kninu.

Uoči obljetnice VRA ‘Oluja’ predstavljen je program u Ministarstvu obrane. 

“Sve smo napravili kako bi na svečan i dostojanstven način proslavili jedan od najznačajnijih događaja u hrvatskoj povijesti. Pripreme su radile tri ministarstva. Ministarstvo obrane, unutarnjih poslova te Ministarstvo branitelja. Mi ćemo na svečan i dostojanstven način u petak 4. i subotu 5. kolovoza obilježit ovaj dan.

“Imamo revijalne nogometne utakmice u petak 4. kolovoza. U gradu Kninu će biti održana sjednica Vlade RH. U 20.30. je tradicionalni prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. 

“U subotu je budnica ulicama grada Knina koji će izvesti orkestar OSRH-a. Bit će polaganje zajedničkog vijenca i paljenje svijeća kod spomenika Pobjede na Trgu Ante Starčevića. Položit će Predsjednica, predsjednik Sabora, predsjednik Vlade te drugi predstavnici. Nakon toga selimo se na kninsku tvrđavu. Čitat će se povijesnica vojno-redarstvene akcije Oluja. Potom će biti zvonjava crkvenih zvona, a potom i podizanje zastave uz intonaciju i pjevanje hrvatske himne. Ispalit će se i 22 plotuna u spomen na 22. obljetnicu operacije ‘Oluja’.

Imat ćemo zračni mimohod, prvi puta će hrvatskoj javnosti biti predstavljeni helikopteri Kiowa te imat ćemo i prelet zrakoplova. Potom imamo obraćanje najviših dužnosnika. Obratit će se i dijete branitelja koji je stradao u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.  Inicijativa da se govori drže na kninskoj tvrđi zapravo inicijativa Ministarstava te Udruga branitelja iz Domovinskog rata. Ovo je mjesto odabrano zbog simoblike. Potom ćemo imati svečani mimohod povijesnih postrojbi. Potom će se održati i misa za Domovinu. U 13.30 je zajednički ručak dužnosnika i uzvanika s građanima u parku Dr. Franje Tuđmana. Navečer je koncert grupe ‘Prljavo Kazalište’.”, zaključio je Ivić.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović naveo je da će u svečanosti obilježavanja i njezinoj organizaciji sudjelovati više od 800 pripadnika Oružanih snaga.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također se oglasio o proslavi u Kninu. 

“Taj dan u RH obilježit ćemo na najbolji mogući način. Važno je naglasiti da Ministarstvo hrvatskih branitelja pored toga što sudjeluje u obilježavanju, niz godina unazad podržava i obilježavanje Oluje u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Tako će biti i ove godine. Sudjelujemo u financijskoj potpori dolaska hrvatskih branitelja stradalnika Domovinskog rata u Knin. Do sada smo orgaizirali 67 autobusa iz cijele RH. I dalje za to imamo zahtjeve branitelja iz Domovinskog rata. Pozivam sve domoljube da dođu u Knin kako bismo zajedno na dostojanstven način obilježili najznačajniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti. Pozivam sve da na prigodan način izvjese državna obilježja kako bi i na taj način doprinijeli obilježavanju ovog značajnog datuma”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Odlučno je odbacio tvrdnje da će se ove godine službeni govori održati na kninskoj tvrđavi, a ne kao dosad na središnjem gradskom Trgu, jer državni vrh na taj način želi izbjeći moguće zvižduke i neugodnosti.

Potom se osvrnuo i na program i na govor djeteta stradalog hrvatskog branitelja.

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnsoti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji.

“Radi se o djevojčici kojoj je otac stradao u Oluji, a o kome se radi doznat ćete toga dana”, rekao je Medved. 

Nakon završetka programa na kninskoj tvrđavi, mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika uputit će se prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11,30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će se šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Slijedi susret dužnosnika i uzvanika sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji te obilazak braniteljskih zadruga. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića domoljubni koncert održati Prljavo kazalište.B.P./Hina