Medved: Ponovno smo svjedoci pokušaja negiranja obrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata dizanjem optužnica protiv hrvatskih branitelja i upornim inzistiranjem Republike Srbije na univerzalnoj jurisdikciji

Umjesto neutemeljenih optužnica protiv hrvatskih branitelja, neka nam Republika Srbija napokon dostavi informacije gdje su naši nestali...

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved

Ministarstvo hrvatskih branitelja izdalo je priopćenje kojim srpske optužnice za navodne zločine naziva potpuno neutemeljenim te od Srbije zahtijeva da napokon dostavi informacije gdje su naši nestali…

Priopćenje MHB u nastavku u cijelosti;

Poštovani,

Slijedom neslužbene informacije da je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv četvorice umirovljenih časnika Hrvatske vojske zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, dostavljamo priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja u nastavku:

Ponovno smo svjedoci pokušaja negiranja obrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata dizanjem optužnica protiv hrvatskih branitelja i upornim inzistiranjem Republike Srbije na univerzalnoj jurisdikciji, što je nedopustivo i neprihvatljivo.

Ističemo da legitimnosti i legalnost naših vojno-redarstvenih operacija Bljeska i Oluje nitko ne može i ne smije dovesti u pitanje jer smo upravo tim oslobodilačkim operacijama vratili naš teritorij u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Stoga u potpunosti odbacujemo ovakve i slične pokušaje narušavanja pravednog karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja.

Umjesto neutemeljenih optužnica protiv hrvatskih branitelja, neka nam Republika Srbija napokon dostavi informacije gdje su naši nestali.

To za nas najvažnije i najbolnije otvoreno pitanje i nadalje ostaje prioritetno u našim međudržavnim odnosima, koji se ovakvim sumanutim potezima dodatno pogoršavaju i narušavaju.

Zaključno, puna potpora našim pilotima, braniteljima i čuvarima hrvatskog zračnog prostora, kao i svim hrvatskim braniteljima zahvaljujući kojima je Hrvatska neovisna i slobodna europska država, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Podsjetimo;

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima “jer su u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti” kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada…

“Ubijeno je 13 ljudi”

“U avionskom raketiranju identificirano je 13 ubijenih osoba, od kojih šestero djece te 24 ranjenih. Optužnica je predana sudu na odluku o potvrđivanju, a Tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsutnosti”.

“Kako je obrazloženo u srpskoj optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za kazneno djelo”.

M.M.