Medved: Situacija na terenu se mijenja iz sata u sat. Objasnio je koji su trenutačni prioriteti u saniranju posljedica potresa.

S obzirom na najavljeni ledeni val pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane...

U Petrinji je od jutra trajao sastanak Stožera za uklanjanje posljedica potresa i lokalnih čelnika. Na sastanku koji je trajao više od pet sati govorilo se kako loše vrijeme i stalna podrhtavanja tla otežavaju pomoć i sanaciju.

Ministar Tomo Medved u Dnevniku HTV-a objasnio je koji su trenutačni prioriteti u saniranju posljedica potresa.

– Iznimno veliki napor je učinjen od strane naših inženjera, statičara koji su pregledali velik broj objekata. Više od 2500 objekata je u crvenom, dakle nisu sigurni za stanovanje. Puno više onih koji su uvjetno sigurni. No treba naglasiti da smo u posljednjih 24 sata samo na području Petrinje imali 18 što slabijih što snažnijih potresa i svako od njih objekte koji su bili uvjetno za stanovanje dodatno urušava tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je Medved u razgovoru s Nikolinom Ćosić.
Ministar ističe kako je Stožer od trenutka kada je osnovan u organizaciji Vlade RH pozicionirao 342 stambena objekta – kontejnera.

– Tom broju pridodajemo one koji su stigli privatnim donacijama. Dakle u ovome trenutku na potresom pogođenom području imamo oko 500 takvih objekata. Po svim zahtjevima koji nam stižu s terena, a i u skladu s rečenim na današnjem sastanku s načelnicima, primarno nam treba oko 1000 takvih objekata. No, naglašavam, sa svakim novim potresom situacija se mijenja i mi ćemo je nastaviti pratiti. Ukoliko bude potrebno i više mi ćemo svakome osigurati siguran krov nad glavom, poručio je Medved.

S obzirom na najavljeni ledeni val pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane.

– Pozivamo ih da nam se jave kako bismo im osigurali siguran smještaj. A one osobe koje odluče ostati u svojim domovima ili blizu njih nastavit će obilaziti naše vrijedne službe. Mogu im poručiti da nitko neće biti ostavljen, intenzivno ćemo ih obilaziti i poduzet ćemo sve da lakše prebrode ove teške zimske dana, obećao je ministar.

T.H.