Medved: Vojni rok nije ukinut nego – zamrznut

Screenshot

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved komentirao je mogućnost uvođenja vojnog roka, koja je sada već sasvim izgledna i, kako poručuju iz redova vladajućih, razgovara se samo o modulu koji će biti odabran kao najbolji.

 

”Pitanje vojnog roka je stalno pristupno, ozbiljna država stalno analizira”, kaže Medved i dodaje kako u Hrvatskoj ”vojni rok nije ukinut nego je – zamrznut”, objavila je televizija N1.

”Hrvatska je donijela odluku za snažan obrambeni sustav s nositeljima profesionalnih gardijskih brigada. S obzirom na novu sigurnosnu arhitekturu u svijetu i našu procjenu, u fazi smo izrade inačica za moguće uvođenje obveznog služenja vojnog roka. To nije nimalo jednostavna aktivnost”, kaže Medved.

Vlada će u narednim tjednima analizirati te inačice, kaže Medved. ”Moramo uspostaviti module obveznog služenja vojnog roka, uz ovaj koji već imamo, dragovoljnog služenja vojnog roka.”

Nakon što MORH dostavi prijedlog, kaže Medved, Vlada će ga uputiti u javnu raspravu.

Na pitanja o prigovoru savjesti, kao alatu kojim bi mnogi mogli pokušati izbjeći služenje vojnog roka, Medved kaže kako ne treba zanemariti ni osposobljavanje za druge dužnosti, poput onih u civilnoj zaštiti. Upitan znači li to da oni koji se pozovu na priziv savjesti svejedno neće moći izbjeći neki oblik služenja vojnog roka, Medved kaže kako u sustavu obrane postoje različite cjeline koje doprinose stabilnosti sigurnosnog sustava.

”Sigurnost nema cijenu i toga smo svi svjesni. Bitno je osmisliti konceptualno najučinkovitije module”, kaže.