Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook

 

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su europski građani poslali na izborima, obilježene rastom krajnje desnice.

Meloni, koja je iz izbora izašla jača dobivši više od 28 posto glasova za svoju postfašističku stranku Braća Italije, nada se da Europa razumije poruku koja je došla od europskih građana.

– Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup velikim pitanjima, rekla je Meloni tijekom završne konferencije za novinare samita šefova država i vlada G7, koji je održan od četvrtka do subote u Pugliji pod talijanskim predsjedanjem.

Giorgia Meloni žestoka je protivnica, primjerice, europskog zelenog dogovora, a s druge strane promicateljica oštrijeg pristupa pitanju migracija.

– Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana, inzistirala je.

Šefovi država i vlada 27 sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi pregovarali o čelnim poslovima, čelnicima glavnih institucija EU-a, a posebno o mogućem ponovnom imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Komisije, prenosi HRT.

– Sastat ćemo se u ponedjeljak i na ovom ćemo forumu započeti naše procjene, potvrdila je, podsjećajući da prijedlog za predsjedavatelja Komisije ide Europskoj pučkoj stranci (EPP), stranci koja ima najveći broj parlamentaraca.

Dvanaest od 27 članica Europskog vijeća članovi su EPP-a, a prema nepisanom pravilu pobjednik europskih izbora može tražiti mjesto predsjednika Europske komisije.

Italija će donijeti odluku o tome hoće li podržati drugi mandat  Ursule von der Leyen kada procijeni raspodjelu ostalih najviših poslova u Uniji, rekla je talijanska premijerka, a prenosi Reuters.

Meloni, čija bi potpora mogla biti ključna za von der Leyen, rekla je da bi raspodjela vodećih poslova u EU-u trebala prepoznati ulogu Italije i poruku koju šalju birači.

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...