Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Menta – univerzalni lijek za svakoga…Ovako je konzumirajte…

Menta (Mentha piperita)

Porodica: Usnače (Lamiaceae)
Hrvatski naziv: Menta, metvica, paprena metvica, nana, 
merka, metica janješka, ljuta nana, prava metvica
Podrijetlo:
 Daleki Istok odakle se širi u Europu
Upotreba: Ljekovite svrhe, miris, čajevi
Dijelovi za upotrebu: Vanjski dijelovi

Postoji više pripadnika roda Mentha, a svi se mogu koristiti u ljekovite svrhe i u kulinarstvu, ali najbolja je Mentha piperita. Trajnica koja naraste do 90 cm visine. Stabljike su razgranate, većinom gole i ljubičaste. Listovi su duguljasti i jajasti. Latice su također ljubičaste i s gotovo ravnomjernim četveropernim režnjevima.

Upotrebljavaju se osušeni listovi metvice i ulje dobiveno destilacijom vodene pare iz svježe ubranih cvjetnih vrhova grana paprene metvice. Esencijalno ulje sadrži limonen, cineol, menton, mentofuran, izomenton, mentil acetat, mentol, pulegon i carvon.

Jedna je od jako dobrih biljaka za probavu, kombinira smanjivanje problema s napuhvanjem i kolikama. Djeluje protiv bolova (uključujući menstrualne tegobe) i stimulira probavu. Može pomoći kod mučnine i različitih tegoba, ali se preporučuje i kod Crohnove bolesti.

Djeluje i na prehlade, viroze i gripe. Pomaže kod pokretanja sluzi, čak i kod kroničnog sinusitisa. Može se piti i inhalirati. Menta je biljka koja hladi, pomaže sniženju temperature.

Oblici i doziranje

Picture

Ulje: iznutra pri probavnim tegobama: 1 do 4 kapi piti do tri puta na dan, protiv osjetljiva debelog crijeva – u obliku kapsula koje su otporne na želučani sok prema uputama za upotrebu.

Izvana: za inhalaciju 3 do 4 kapi u vreloj vodi, kod problema s kožom – otopine ili masti s 0,1 do 1% mentola odnosno 1,25 do 16% u slučaju bolova.
U slučaju glavobolje izazvane napetošću 10%-tna otopina.
Listovi: kao čaj 2 do 3 žličice preliti s 1,5 dl vrele vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 3 puta na dan.

Tinkture: 2 do 3 ml (1 : 5,45% etanola) uzimati tri puta na dan.

Preporučuje se primjena listova metvice za liječenje probavnih smetnji, nadutosti i upala želučane sluznice te protiv grčeva žučnog mjehura i žučovoda.
Unutarnja primjena za liječenje probavnih tegoba i osjetljivog debelog crijeva, liječenje kašlja i prehlada, liječenje reumatskih tegoba, glavobolje, pri svrbežu, koprivnjači i bolovima osjetljive kože te za vanjsku primjenu pri bolovima mišića i živaca.

Ograničenja u primjeni
Ulje metvice ne nanositi na prsa ili lice dojenčadi i malene djece.
Ne primjenjivati u slučaju alergije na metvicu, upale žučnog mjehura, zatvora žučnih puteva i teškog oštećenja jetre.

Nuspojave
Pri primjeni ulja metvice (ne odnosi se na kapsule koje su otporne na želučani sok) može nastupiti žgaravica. Pri vanjskoj primjeni moguće su reakcije na koži. Udisanje mentola može u rijetkim slučajevima izazvati dišne tegobe.


Kulinarstvo

Picture

Menta se može koristiti u kuhanju. Najpoznatija u kulinarstvu je klasasta metvica (Mentha spicata). Metvica ima karakterističnu osjvežavajuću aromu, pa se upotrebljava s čitavim nizom namirnica, a posebno s voćem i povrćem u najrazličitijim kombinacijama.

Uzgoj

Picture

Paprena metvica voli vlažna mjesta, riječne obale, vlažne livade i pustopoljine, ali može preživjeti u mnogim uvjetima, samo ako je tlo dovoljno bogato. Širi se vrlo lagano uz pomoć izdanaka.
H.H.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...