Mialnović: U Europi se toleriraju i gore stvari od ustaštva

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman zbog neprijavljivanja milijunskog iznosa koji je primio od tvrtke Agroproteinka na svoj račun, neće otići u zatvor, ali da postoji „neka građanska odgovornost“ zbog koje je to trebao prijaviti.

“Puno sam toga rekao, sve istina, o tome kako su se (Radmanovi) dočepali te tvrtke. To je monopolist i trebalo ju je nacionalizirati 1991., ali nije ispalo tako, to su dobili oni koji su time upravljali kao komunistički karijeristi. Brutalno su se obogatili kroz taj monopol. Tako nešto uspoređujem uvijek s Franckom, koji ima konkurenciju pa su i mogli propasti. Ali, ovi su monopolisti”, kazao je Milanović.

Ne bi to, kaže, bio problem ‘da ne lažu cijelo vrijeme o identitetu i tome tko su i što su’.

“A Grliću-Radmanu ni četiri milijarde eura ne bi pomogle da bude ono što želi biti. I siguran sam da će nakon ovoga napredovati”, ustvrdio je Milanović.

“Nije kažnjivo to što radi, kao što nije kažnjivo u kaznenom zakonu ne prijaviti imovinu, odnosno, novac koji ti se uplaćuje na račun kroz četiri godine, jer misliš valjda da smo mi svi debili”, kazao je Milanović i dodao da se ispričava na izrazu koji se više ne koristi u „psihijatrijskoj taksonomiji“.

Komentirajući pakete mjera koje priprema Vlada, kao cijene hrane i energenata i kazao da će se sve to će “izravnati s vremenom“, bez da na to utječe neka vlada.

Nitko ne može kupovati za više nego za koliko prodaje. Ovo je farsa. Cijene hrane koje su trenutno vrlo nestabilne i rastu, u čemu proizvođači i trgovci imaju određenu ekstra korist, će se u jednom trenutku smiriti, kazao je.

On je kazao da treba zaštititi građane koji imaju niže prihode, a to je velika većina, posebno umirovljenici.

Onima koji su ugroženi niže cijene trebaju jer njima primanja odlaze na hranu. Zato, pomozi onima kojima stvarno treba pomoći. A umirovljenicima mirovine nisu rasle još otkad sam bio premijer, ako gledamo njen prosjek u odnosu na prosječnu plaću, kazao je Milanović.

U Europi se toleriraju i gore stvari od ustaštva

Osvrćući se na činjenicu da je na stadionu Rujevica u Rijeci na utakmici protiv Latvije u publici pronađena ustaška zastava, Milanović je kazao da bi to ignorirao jer se ne može spriječiti.

U današnjoj Europi se toleriraju i gore stvari od ustaštva pa me ništa ne čudi. I to nije opravdanje. Mogu ponoviti što je govorio Tuđman, “Nemojte nam raditi štetu”, kazao je Milanović i dodao da bi bilo najbolje ignoriranje, jer „im se na ovaj način daje pažnja“.

Govoreći o navijačima u grčkim zatvorima kazao je da imaju egzistencijalne probleme kako dobiti novac i kako popiti vodu jer u grčkim zatvorima nema pitke vode.

Kaže da smatra da Vlada može napraviti puno više i da je pisao premijeru o tome.

“Nadam se da će reagirati. Posebno jer je 105 hrvatskih državljana uhićeno, a nijedan Grk. Kako je to moguće? Ranjeno je sedam Hrvata, a jedan Grk je ostao bez života jer nije htio pomoć kako ne bi završio u zatvoru. Ne znam tko ga je ranio, ali sto Hrvata je u zatvoru i nijedan Grk. Kad se vrate u Hrvatsku, razgovarat ćemo na roditeljskom sastanku”, rekao je Milanović u srijedu uoči svečane sjednice pazinskog Gradskog vijeća.