Michel: Postignut dogovor svih 27 članica o pomoći Ukrajini

Facebook

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom summitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

 

”Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidivo financiranje za Ukrajinu”, objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Izvanredni summit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem summitu sredinom prosinca 26 članica postiglo je dogovor o pomoći Ukrajini, a jedino je Mađarska bila protiv.

Kako javlja HRT, mađarski premijer Viktor Orban pristao na model koji je Vijeće ponudilo, tzv. model 2 + 2.

To znači da se nakon dvije godine može povesti rasprava o tome kako se i na što u Ukrajini troši europski novac, ali Viktor Orban neće imati pravo veta na isplatu tog istog novca, istaknula je HRT-ova novinarka iz Bruxellesa.

Dodala je i da se konsenzusom oko rebalansa proračuna ne otključava samo financijska pomoć za Ukrajinu, nego i više novca za druge teme, druge prioritete kao što su migracija, kontrola granica, ali i šest milijardi eura veliki reformski paket za zapadni Balkan.

Summit nije završen, lideri nastavljaju razgovore o drugim kriznim temama, prije svega o vojnoj i ostaloj pomoći Ukrajini, ali i o krizi na Bliskom istoku.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozdravio je u četvrtak dogovor europskih čelnika o paketu pomoći vrijednom 50 milijardi eura za Ukrajinu.

”Države članice EU-a još jednom pokazuju svoju solidarnost i jedinstvo u djelovanju kako bi ukrajinski narod izdržao rat”, objavio je Šmihal na X-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u četvrtak u Bruxellesu da će čelnici država članica uložiti maksimalne napore da se postigne kompromis o makroekonomskoj pomoći Ukrajini koju je dosad blokirao mađarski premijer Viktor Orban.

”Vjerujem da će se učiniti maksimalni napori da se dođe do kompromisa”, rekao je premijer Plenković po dolasku na summit na kojem je glavna tema revizija sedmogodišnjeg proračuna unutar koje je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

Plenković je podsjetio da je na zadnjem summitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i da je jedino Mađarska bila protiv. Jedini razlog zašto je sazvan izvanredni summit jest da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske.

Na zadnjem summitu 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura.

Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi nepovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Ako Orban bude ustrajao u svom stajalištu, ostali čelnici će se okrenuti nekom alternativnom rješenju, izvan Višegodišnjeg financijskog okvira za koji je potreban konsenzus svih država članica.

”Mi već od prosinca razgovaramo o tome da se pronađe alternativno rješenje, što bi bio jedan posebni međunarodni sporazum 26 država članica”, rekao je Plenković.

Naglasio je da je Hrvatska spremna podržati Ukrajinu i biti konstruktivna kako bi se našlo zajedničko europsko rješenje.

”Naša je ambicija uvijek da očuvamo jedinstvo Europske unije u mjeri u kojoj se može, ali razgovora se i o alternativnoj opciji”, rekao je hrvatski premijer.

Izvanredni summit se održava u posebnom ozračju zbog prosvjeda poljoprivrednika koji su s nekoliko stotina traktora došli u europsku četvrt u Bruxellesu gdje se održava sastanak.

”Ova atmosfera prosvjeda poljoprivrednika naravno da pridonosi ukupnom ozračju važnosti ovoga susreta”, kaže Plenković.

Prije početka summita održan je sastanak na kojem su bili njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, talijanska premijerka Giorgia Meloni, mađarski premijer Orban te Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.