Mike Pompeo : Želim da Hrvatska širom otvori oči kad posluje s Kineskom komunističkom partijom

Svaka zemlja tomu mora ispravno postupiti. Moramo shvatiti rizik povezan s onim što čini Kineska komunistička partija kad se upušta u ovakve aktivnosti. Ne znam detalje ovog posla, ali gotovo svaki primjer koji sam proučio, riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu, dobivaju subvencije kineskih vlasti....

U  ekskluzivnom televizijskom intervju u Dnevniku N1 razgovarao je američki državni tajnik Mike Pompeo…

Mike Pompeo odgovarao je u Dubrovniku na pitanja reportera Hrvoja Krešića o odnosima dvije zemlje, o kupnji vojnih zrakoplova F16, pelješkom mostu i odnosu prema Kini…

O zarazi koronom Trumpa  i Melanie

Molimo se za njegov i Melanijin brz oporavak, ali čujem da mu je dobro i molimo se za njihov brz oporavak.

Mislite li da će ova situacija ikako utjecati na izbore?

Mislim da američki narod ima očit izbor i da zna što treba učiniti.

U redu, vratimo se na temu Hrvatske. Zašto vam je toliko trebalo? Prošlo je gotovo 10 godina otkako je američki državni tajnik bio u Hrvatskoj. Jeste li zanemarili ovaj dio svijeta?

Ova administracija u fokus vraća ovaj dio svijeta na načine na koji je prošla to naprosto odbijala učiniti. Bio sam na Cipru, u Grčkoj, više puta na Balkanu. Ovo je važna regija, Hrvatska i hrvatski narod osobito su nam dobri i važni partneri. Žalim što državni tajnik već 8 g. nije posjetio Hrvatsku, no danas smo ovdje. Ostvarili smo vojnu suradnju, vidio sam sjajne hrvatske vojnike kako se bore uz Amerikance u okviru NATO-vih misija, svjedočio sam odličnom poslu. Posjećujemo se u našim zemljama… Nadam se da ćemo nastaviti širiti gospodarsku suradnju. Nastavit ćemo s ulaganjima i osnaživanjem naših odnosa. Dobre stvari će se događati između američkog i hrvatskog naroda.

No čini se da se jaz ipak pojavio. Osamdeset kilometara odavde gradi se Pelješki most. Grade ga kineske tvrtke. Riječ je o investiciji vrijednoj stotine milijuna dolara, a most grade kineske, ne američke tvrtke. Kako to objašnjavate?

Da, to je suverena odluka koja je donesena ovdje. Imamo prilično konzistentan stav o tome kako tretirati Kinesku komunističku partiju. Ako je njihovo poslovanje pošteno i transparentno i ako imaju recipročan odnos prema određenoj zemlji… Ako Hrvati mogu ulagati u Kinu, baš kao što Kinezi mogu doći u Hrvatsku…

Ne smatrate da postoji prostor koji Kina ovdje popunjava?

Svaka zemlja tomu mora ispravno postupiti. Moramo shvatiti rizik povezan s onim što čini Kineska komunistička partija kad se upušta u ovakve aktivnosti. Ne znam detalje ovog posla, ali gotovo svaki primjer koji sam proučio, riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu, dobivaju subvencije kineskih vlasti. To nije način na koji Zapad, Europa i transatlantski odnosi funkcioniraju. Pošteno se odnosimo jedni prema drugima. Pružamo potporu poslovanju, kad nastane spor, rješavamo ga, ne narušavamo okoliš u državama. Želim da sve zemlje, uključujući Hrvatsku, širom otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s Kineskom komunističkom partijom. Uočili smo da su njihove predatorske aktivnosti svakako išle na ruku njima, ali prečesto ne idu na ruku državi u kojoj su komercijalno aktivni.

Sastajete se s hrvatskim premijerom, no hrvatski predsjednik kaže da je malo prekasno. Izbori su za dva mjeseca. Je li moguće da će ovaj posjet imati golem utjecaj na hrvatsko-američke odnose ili je prekasno? Je li ovo dio vaše predizborne kampanje?

Naš odnos seže daleko u prošlost. Veselim se susretu s premijerom, održao sam sjajan sastanak s ministrom vanjskih poslova i mnogim drugim visokim državnim dužnosnicima. Imamo odličnu suradnju, bilo da je riječ o ukidanju viza, što je izuzetno važno za hrvatski narod, ili dobrom poslu koji smo odradili u vezi s izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja. Iskreno, onome što prethodna vlast obiju naših država nije uspjela postići naše su se vlasti marljivo posvetile. Pobrinut ćemo se da život bude bolji za oba naša naroda, a usput ćemo i unaprijediti svoje odnose.

Trebali ste se naći s papom Franjom, ali to se nije dogodilo. Kako ste se osjećali zbog toga?

Sastao sam se s papom Franjom prije godinu dana tijekom posjeta Italiji. Sastao sam se i s kardinalom Parolinom te mojim kolegom, nadbiskupom Gallagherom. Obavili smo sjajne razgovore. Postoje važne stvari koje Sveta Stolica može učiniti na svijetu, ima važnu moralnu težinu. To se odnosi na kršenja ljudskih prava u zapadnoj Kini, pri čemu Vatikan ima važnu ulogu. Htio sam ih pozvati da se pozabave time. No Katolička crkva obavlja sjajan posao i drugdje u svijetu, ljubitelji su mira, baš kao i SAD. Htio sam se sastati s njima i podijeliti naša razmišljanja o tome kako osigurati, mir, blagostanje, slobodu i temeljna ljudska prava za sve građane svijeta.

Jedna od vrućih tema u Hrvatskoj nabava je vojnih zrakoplova. Jedna od opcija je F-16. Hoćete li lobirati za to?

Nadam se da ćete donijeti najbolji izbor za svoju zemlju.

Je li taj izbor F-16?

Uvijek mislim da su američki proizvodi fantastični. Znam da postoje i drugi ponuđači, ali želim da Hrvatska dobije najbolju vrijednost za svoj novac. Uvijek želimo biti jasni o mogućnostima naših proizvoda. Osigurat ćemo pomoć i oblike financiranja kako bi naša ponuda bila primamljiva. Ali u konačnici odluka će biti na suverenoj državi Hrvatskoj.

I pitanje za kraj… Nedavno ste posjetili Sloveniju, gdje ste razgovarali o Nuklearnoj elektrani Krško, koju su zajedno izgradile Hrvatska i Slovenija. Izgradila ju je američka tvrtka, General Electric. Postoji li interes za proširenje nuklearne elektrane i hoćete li i o tome razgovarati s premijerom?

Ne znam hoće li ta tema danas biti na dnevnom redu, ali potegnuli ste važnu temu energetike u pogledu naših dviju zemalja. Iskreno, želimo da Balkan, južna i istočna Europa imaju izbor u pogledu energetike i da ne ovise isključivo o ruskom plinu ili drugim zlonamjernim akterima koji žele izvršiti utjecaj na suverenitet na način na koji saveznici iz NATO-a, prijatelji iz Europe i transatlantski partneri nikada ne bi učinili. Stoga smo uzbuđeni zbog projekta LNG terminala na Krku, kao i zbog nekih stvari koje sam vidio u Grčkoj. Događaju se dobre stvari. Smanjit ćemo europsku ovisnost o ruskom plinu, što će dovesti do više stabilnosti, slobode i blagostanja za hrvatski narod.

I kratko za kraj… Što očekujete od Hrvatske u pogledu 5G tehnologije?

Očekujem da će donijeti dobru odluku u pogledu podataka građana. Svaki Hrvat želi da njegovi podaci u okviru određena sustava budu sigurni. No uvjeren sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sustavu koji je u rukama aparata nacionalne sigurnosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huaweijev sustav ili neki drugi kineski sustav, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države.

T.H.