Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Milanović: Hrvatima u BiH će se kroz nekoliko mjeseci vratiti oteta prava koja im pripadaju

Predsjednik Zoran Milanović objavio je na svojoj Facebook stranici kako pozdravlja otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji.

 

”Bosna i Hercegovina je nama susjedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u obranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima.

Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država triju konstitutivnih naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živjeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod.

BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokracije. Ali, nije krivac samo Brisel.

Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti. No, Hrvatska je za premijera imala – i još kratko će imati – Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku – a bilo ih je na pretek – nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama.

Kako ne bi naštetio svojim osobnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH.

Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon. Umjesto kao država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom europske birokracije – što niti ne skrivaju – da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno.

I dok Plenković i sada u Briselu poslušno šuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počet će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države. Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju.

BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu!”, navodi Milanović.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...