Milanović i Hranj u Slunju: Obrana Hrvatske uvijek mora biti na prvom mjestu, vojsci bolji uvjeti

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sastao se u četvrtak na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ u Slunju s najvišim vojnim zapovjednicima na čelu s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjom, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Na sastanku s Hranjem i njegovim najbližim suradnicima te zapovjednicima i zamjenicima zapovjednika granskih zapovjedništava OSRH razgovaralo se o ukupnoj situaciji u Oružanim snagama i svim aspektima njenog djelovanja: spremnosti, popunjenosti, obuci te stanju naoružanja i borbene tehnike.

S obzirom na složene sigurnosne uvjete u kojima djeluju Oružane snage, predsjednik Republike očekuje od Glavnog stožera i svih zapovjednika grana da, temeljem svog iskustva i vojnog znanja, sagledaju i definiraju najbolji smjer za daljnji razvoj i djelovanje Oružanih snaga, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Milanović informirao je zapovjednike o vojnoj domeni zaključaka s upravo održanog NATO summita, kao i o prihvaćenim planovima izdvajanja za obranu.

U tom se kontekstu razgovaralo o smjernicama strateškog planiranja aktivnosti Saveza za kolektivnu obranu uz naglasak kako sposobnost vojske potrebna za obranu Hrvatske uvijek mora biti na prvom mjestu.

Razgovaralo se i o uvjetima u kojima rade pripadnici Oružanih snaga pri čemu je naglašeno kako treba osigurati bolje uvjete za svakodnevno djelovanje i obuku hrvatskih vojnika.

Od Glavnog stožera i zapovjednika grana Predsjednik Republike očekuje sustavno planiranje i napredak u provođenju obuke, ali i stalnu brigu o uvjetima rada, opremljenosti, sigurnosti i zdravlju hrvatskih vojnika, ističe se u priopćenju.

Uz načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, na sastanku su bili zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar, zamjenik zapovjednika – načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid.

Također, sastanku su prisustvovali zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, pročelnik Kabineta načelnika Glavnog stožera brigadir Jozo Matković i prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović.