Milanović: Komšić opet ide za člana predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga?…Orban nije opasnost za Hrvatsku

– Tužan sam što kao nacija gubimo oštricu i zanemarujemo vitalne potrebe naših sunarodnjaka. Kada nam trebaju onda su dobri, a kada ne, onda su škart, izjavio je Milanović prenosi HRT...

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju 15. sajma poslova “Job Fair” u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike. Nakon obilaska dao je izjave novinarima…

Na početku se osvrnuo na situaciju s Bosnom i Hercegovinom.

– Tužan sam što kao nacija gubimo oštricu i zanemarujemo vitalne potrebe naših sunarodnjaka. Kada nam trebaju onda su dobri, a kada ne, onda su škart, izjavio je Milanović prenosi HRT.

“Jeste li čuli da Austrijanci plaču za morem? Ja nisam”

Osvrnuo se i na izjave Viktora Orbana.

– On je jedan živopisan karakter, kojega sam naravno kritizirao sve ove godine. Plenković i Grlić Radman su ga uvijek tetošili i uvijek su ga uzimali u zaštitu na europskim tijelima da bi ga sada napali jer misle valjda da je na podu i treba ga iscipelariti. On je premijer susjedne prijateljske zemlje, a te njegove sitne palančke opsesije s obalom i velikom Mađarskom je dio repertoara. On tako nastupa. Nije opasnost za Hrvatsku. Austrija je gospodarila morem od Trsta do Boke Kotorske. Jeste čuli nekada Austrijance da plaču što su ostali bez mora? Ja nisam. Orban očito ima neki kompleks s time. Rijeka, tamo nema Mađara, nema Nijemaca. To je prostor Hrvata i nešto Slovenaca. Ne bih ga ja ozbiljno doživljavao.

Opet je kritizirao Plenkovića i Grlića Radmana zbog, kako je rekao, njihova odnosa s Orbanom. Napao je i HDZ.

– Hrvatska je trenutno talac karijernih projekcija nekolicine ljudi. Ovo što se događa je jedna od nižih moralnih točaka hrvatskog naroda i države u zadnjih 30 godine, ističe.

“EU fondovi su milodar”

Kaže da jučer nije otišao u Rijeku sastati se s Borutom Pahorom jer je bio “radno angažiran na pripremi nekih dokumenata”.

– EU fondovi nisu perspektiva za Hrvatsku, to je milodar. Kakvi smo u korištenju EU fondova?

Vratio se potom opet na BiH.

– Komšić opet ide za člana predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne može biti predstavnik onih koji ga nisu birali.

Zašto bih izmijenio zakon o prekidu trudnoće?

Komentirao je i uvođenje eura.

– To uopće nije osmišljeno, to je kao ćorave kokoške u dvorištu, nema plana. Srećom, to neće biti loše za nas jer smo gospodarstvo bazirano na uslugama. Ako ne bude velikog poremećaja, nama je puno bolje nego da je gospodarstvo izvozno orijentirano. Trebali bi biti konkurentni, a nismo. Tu se Slovenija uspjela snaći.

Komentirao je i zašto njegova vlada nije izmijenila zakon o prekidu trudnoće.

– Zašto bi ga se izmijenilo, zakon je razuman za razumne ljude. Nismo htjeli raditi od toga više politike nego što to samo po sebi jesti. Stvari se razvijaju. Prije pet, šest godina nismo imali situaciju da svi u bolnici imaju priziv savjesti, pa i mnogi koji su komformisti. Što sam stariji, to je za mene delikatnija tema. Ovakvi slučajevi su uznemirujući, uznemiruju javnost. Ne može nitko biti žrtva sustava jer ne želi nijedan ginekolog raditi taj nezahvalan posao, a država ne radi ništa, dodao je Milanović.

“Društvene mreže otele se kontroli”

Komentirao je članak 22. za koji kaže da ukazuje na to da žena nakon 10. tjedna trudnoće ne odlučuje, a dodao je i da su prosvjedi oko toga nepotrebni.

Osvrnuo se predsjednik i na utjecaj društvenih mreža.

– To je vrlo opasno sredstvo, otelo se kontreli. Živimo u opasnom vremenu, nikad neću ići na Twitter, to je otrov. To otpušta najbjednije ljudske osobine. Ljudi koji nisu zločinci, već obični ljudi. Porivi da se udari na slabijega.

G.S.

VEZANE VIJESTI

VIDEO Bakir Izetbegović kontra realnosti BiH…”Turska mu je dala odriješene ruke da stvori bošnjačku BIH”…