Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Milanović: Ostajem predsjednik Hrvatske; Ustavna stručnjakinja: Milanović mora podnijeti ostavku

Predsjednik Republike Zoran Milanović kandidirat će se na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za novinare. Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

 

Iako je u većini objava naznačeno da će Milanović podnijeti ostavku, što bi po slovu Ustava trebao učiniti,  u objavi na Facebooku Milanović  kaže da zasad ostaje predsjednik, prenosi Maxportal.

“Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine.

Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske.

Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”, napisao je Milanović.

 Ustavna stručnjakinja Sanja Barić: Milanović mora odmah podnijeti ostavku

Ustavna stručnjakinja Sanja Bariću petak popodne dala je svoj komentar na cijelu situaciju oko Milanovićeve najave da izlazi na izbore te je rekla da se ne može kandidirati i da ostavku mora podnijeti odmah.

Kaže i kako je nepodnošenje ostavke ravno udaru na ustavni poredak. Poručila je i da Ustavni sud mora danas ili najkasnije sutra ujutro to jasno reći.

Nema nikakve dileme, ali NIKAKVE:

  1. PRH se NE MOŽE kandidirati na izborima dok obnaša tu dužnost!
  2. Ostavku mora podnijeti odmah, planira li doista to što je rekao da planira. Odmah. Danas.
  3. Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima RAVNO JE UDARU NA USTAVNI POREDAK RH!
  4. Ustavni sud RH MORA još DANAS, najkasnije SUTRA UJUTRO to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH.

Sva daljnja pitanja dolaze poslije.

Prvo pitanje, kada da ostavku, tko ga zamjenjuje? Nema druge nego dosadašnji predsjednika Hrvatskog sabora, ergo, G. Jandroković.

Drugo pitanje, ne bi li se onda izbori za novog PRH trebali odviti prije parlamentarnih? To je dobro rješenje, da, a raspisuje ih Vlada. Ali, što ćemo s činjenicom da su izbori već raspisani? Tko će ih “odpisati”? Nema toga, opet samo Ustavni sud, a to je isto složeno tumačenje.

I što to sve znači za pasivno biračko pravo G. Jandrokovića? Ako on zamjenjuje Milanovića, može li davati mandat? A tko će, ako on neće? Onda se valjda ne može ni kandidirati…

Svakako, JASNO je: Zoran Milanović se NE MOŽE KANDIDIRATI NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR DOK OBNAŠA DUŽNOST PREDSJEDNIKA RH!

Svatko tko tvrdi drugačije i radi drugačije vrši udar na ustavnopravni poredak RH. To nije i ne može biti odgovor na sve druge zabrinutosti koje smo imali ranije. Ubojstvo ne rješava ranije ubojstvo.

Nema dalje. Sve u svemu, ustavnopravna katastrofa i krajnji udar na Ustav RH.

U komentaru je dodatno pojasnila:

Predsjednik je jamac stabilnosti vlasti, nestranačka osoba, iznad dnevne politike. Ne može sudjelovati u kampanji, a biti PRH koji zapovijeda vojskom, npr. I sve drugo.

A što ako npr. izbori završe nejasno, je li jedan od kandidata koji “love” potpise ili je PRH koji se brine za stabilnost vlasti.

Pa onda u slučaju da se ne uspije formirati Vlada, imenuje privremenu nestranačku Vladu. To je toliko jasno iz ustavne pozicije PRH da ne treba ni tumačiti, piše Maxportal.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...