Milanović poručio kako nitko ne smije biti u strahu otkrivati informacije o kriminalu i korupciji u vlasti

Platforma X

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako se izmjenama Kaznenog zakona želi spriječiti javno razotkrivanje pogodovanja, kriminala i korupcije, ”dakle kaznenih djela koja su počinili pojedinci iz vlasti Andreja Plenkovića ”ističući pri tom kako objava takvih podataka ne može ugroziti istragu, kao što predlagatelj tumači.

”Javna dostupnost podataka iz istrage može ugroziti samo pojedince iz vlasti. I baš to je razlog zbog kojega je Vlada RH predložila uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon”, priopćio je Milanović osvrćući se na upućivanje u saborsku raspravu izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

”Predložene izmjene Kaznenog zakona – ispravno prozvane Lex AP – kojima se otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje uvodi kao novo kazneno djelo nedvojbeno znače uvođenje državne represije nad svima koji omoguće hrvatskoj javnosti da sazna činjenice o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti”, navodi Milanović.

Smatra kako manevar kojim se novinari formalno izuzimaju od odgovornost za otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne mijenja ni cilj ni svrhu predloženih izmjena Kaznenog zakona.

”Izmjenama Kaznenog zakona izravno se prijeti svim drugima – pravosudnim dužnosnicima, okrivljenicima, odvjetnicima, svjedocima, vještacima – koji mogu javnosti otkriti podatke o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti. A neizravno se prijeti, ali prijeti, i novinarima koji neće biti kazneno odgovorni za objavljenu informaciju, ali će biti pod udarom organa gonjenja koji će na razne načine morati otkrivati izvor objavljene informacije. Novinare se neće optuživati, već će ih se strašiti i maltretirati”, upozorio je predsjednik Republike.

Podsjetio je kako se protivi uvođenju kaznene odgovornosti za otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Ukoliko predložene izmjene Kaznenog zakona budu prihvaćene i stupe na snagu Milanović je najavio kako će, u skladu sa svojim ustavnim ovlastima,  iskoristiti institut pomilovanja za hrvatske građane koji dođu pod udar tog zakona i budu kažnjeni zbog otkrivanja pogodovanja, kriminala i korupcije u vlasti.

Podcrtao je kako nitko u Hrvatskoj ne smije biti u strahu i bojati se otkrivati javnosti informacije o pogodovanju, kriminalu i korupciji u vlasti, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika Republike Hrvatske.