MILANOVIĆ SE PONOVO OBRUŠIO NA KUPNJU RAFALEA: “OVO ĆE NAS KOŠTATI!”

Zoran Milanović-screenshot-youtube

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Hvara u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika. Komentirao je primopredaju prvog borbenog aviona Rafalea.

“To je odluka koja je donesena. To je jako skup obrambeni sustav. Ovo je skupo plaćeno. To je s jedne strane stvar prestiža ali će ćemo to dugo plaćati. Bilo bi dobro da Hrvatska ima integrirani sustav protuzračne obrane”, kazao je Milanović.

“Izgledaju sjajno i služit će nekima kao predizborna platforma”, kazao je. “U ovom slučaju je bolje imati nego nemati, ali ne smije to biti nauštrb opreme i streljiva kojeg nam nedostaje”, rekao je Milanović.

“To je s PDV-om skoro milijarda i pol eura. Mi plaćamo ogroman novac za nešto moderno, lijepo, ali skupo za održavanje. Kupili smo ih za kontrolu hrvatskog neba”, kazao je.

Podsjetimo, u bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan održana je primopredaja prvog hrvatskog borbenog zrakoplova Rafalea. “Uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje”, kazali su iz MORH-a, gdje su objavili kako izgleda avion u akciji. Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.

Činjenica radi, recimo da je cijena Rafalea bila vrlo povoljna, milijardu kuna s obukom pilota i opremom, a PDV na njih se ne plaća već se novac samo preknjižava s jednog računa na drugi – odnosno, država iz proračuna MORH-a, koji se financira iz središnjeg državnog proračuna, uplaćuje izravno u središnji državni proračun, tako da Milanović očito namjerno “napuhuje” cijenu Rafalea.