Milanović se sastao se s herojima obrane Mostara

Ured Predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u utorak s predstavnicima Udruge organizatora otpora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Bosni i Hercegovini.

 

Tom prigodom predsjednik Udruge i ratni gradonačelnik Mostara Jadran Topić, prvi zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika i pripadnik HVO-a Grude Vinko Zorić upoznali su predsjednika Milanovića s radom Udruge, priopćio je Ured Predsjednika.

Takoćer, tijekom sastanka se razgovaralo i o organizaciji otpora i ustrojavanju HVO-a uoči i tijekom rata u BiH.

Ured Predsjednika

Hrvatsko vijeće obrane je osnovano 8. travnja 1992. koji se slavi i kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Udruge informirali su predsjednika Milanovića i o pripremama za obilježavanje Dana HVO-a koje bi se trebalo održati u travnju u Mostaru.

Na sastanku su bili i umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Ljubo Ćesić Rojs te pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Gordan Miličević. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.