MILIJARDER HRVATSKIH KORIJENA PREKOPIRAO HAJDUK I DINAMO I DANAS ZARAĐUJE KAO NITKO DRUGI U EUROPI!

U nogometu je vizija ključna za svaki projekt. Onaj koji je ima već čini razliku, onaj koji je k tome i čvrsto provodi, čini još veću, a onaj tko uz sve to ima i financije, teško može ne uspjeti u svijetu nogometa. Vizija se, međutim, ne može ostvariti preko noći, za viziju treba vremena, te je trebaju provoditi ljudi koji imaju znanje. I koji mogu već danas vidjeti ono što ćemo svi mi vidjeti za koju godinu…

Kada je Dietrich Mateschitz, austrijski milijarder hrvatskih korijena, kupio nogometni klub iz Salzburga sigurno je imao viziju da se kroz nogomet dodatno promovira, ali i dodatno zaradi. Odmah je u klub uložio za austrijske prilike veliki novac, doma je potukao konkurenciju, ali u europskim razmjerima ostao je skroman klub, osuđen na osrednje ili tek solidne rezultate.

Što je udarac za njegovu životnu filozofiju, kao i za kapital kojim raspolaže. Spoznajući nogometne zakonitosti, Mateschitz je uskoro promijenio način rada. Umjesto da kupuje skupocjene, a na svjetskoj razini ipak igrače nižeg reda – bolji od njih nikada neće htjeti igrati u Austriji i Salzburgu – odlučio je ulagati u viziju. U ljude koji će provoditi viziju s kojom će Red Bull Salzburg pronaći svoje mjesto pod suncem. I biti primjer pametnog načina rada.

Proizvodnja i lansiranje

Nekoliko godina kasnije RB Salzburg je izrastao u europsku perjanicu. Ne po broju pobjeda ili trofeja, nego po nogometnoj viziji koja mu donosi trostruki profit. RB Salzburg danas zarađuje velike novce, igra Ligu prvaka, promovira i proizvodi vrhunske talente, a kompletan mu se nogometni svijet divi. Hoće li kroz RB Leipzig – posljednju stepenicu te vizije – na koncu doći i do europskog trona pokazat će vrijeme, ali danas je malo onih koji će se kladiti protiv akcija Dietricha Mateschitza.

image

 Mark Thompson/Getty Images

Što je to napravio RB Salzburg u Austriji? Možda će zvučati subjektivno, možda se to samo poklopilo, ali ispada da je prekopirao ono što su u Hrvatskoj već radili Hajduk i poglavito Dinamo. Okrenuo se proizvodnji i lansiranju mladih igrača, čak i onih koji su imali samo 16 godina. Ne tako davno gledali smo Kovačića, Halilovića, Vlašića, Balića, Pjacu… u takvim izdanjima. Međutim, dok su naši klubovi odustajali od takvog modela, Mateschitzevi “vizionari” doveli su ga na korak do savršenstva. Bilo bi dakako nepošteno ne reći da im je bilo nešto lakše, jer iza njih je stajao kapital težak nekoliko milijardi eura.

Uglavnom, RB Salzburg složio je u Austriji svoju B momčad. Izabrao je FC Liefering da kroz Drugu austrijsku ligu “glumi” njegovu Lokomotivu. Liefering je i danas drugoligaški klub, ali s jasno određenim pravilima ponašanja. U momčadi možete pronaći isključivo igrače rođene između 2000. i 2003. godine. Igrač koji je prošao 20 godina prerastao je njihovu sredinu. Tako, recimo, za Liefering nastupa Maurits Kjaergaard, dečko koji je 2003. godište i koji je “desetka” U-17 reprezentacije Danske.

Tu je i napadač slovenske U-17 reprezentacije Benjamin Šeško, koji već ima 13 nastupa ove sezone. U obrani igra Bryan Okoh, U-17 reprezentativac Švicarske. U tom društvu mladih seniora je i 17-godišnji Hrvat Luka Sučić, rođen 2002. godine, inače U-19 reprezentativac Hrvatske. Svi ti dečki već naveliko skupljaju seniorsku minutažu pripremajući se za prijelaz na višu razinu u RB Salzburg. Granica je, dakle, 20 godina. Tko tada nije za RB Salzburg, odmah može tražiti novu sredinu. Neki će od njih možda proigrati s 22, ili 23 godine, ali Salzburg se drži vizije, a u svakoj mora biti i pokoja kolateralna žrtva.

Ključna kombinacija

Tako danas u redovima Salzburga možemo pronaći igrače kao što su Karim Adeyemi (18), ili Dominik Szoboszlai (19), koji već ima 92 seniorska nastupa i vrijedi 13.500.000 eura, više nego bilo koji igrač HNL-a. Zašto? Jer ima 92 seniorska nastupa s 19 godina. Ta kombinacija je ključ. Dominik Szoboszlai je doveden je kao i mnogi sa 16 godina za 500.000 eura iz mađarskog Videotona. Velika odšteta? Kako za koga. Za Dinamo sigurno nije, a u drugačijim vizijama takve bi si iznose mogli priuštiti Hajduk, Rijeka i Osijek. Riječ je o iznosu koji su navedeni klubovi plaćali već za raznorazne igrače. Koji u većini slučajeva nisu donijeli plus ni u rezultatskom ni u financijskom smislu.

RB Salzburg je – osim trofeja, nastupa u Europskoj ligi, prošle sezone i u Ligi prvaka – imao i sjajne zarade od transfera. U sezoni 2016./17. plus je bio 64.010.000 eura, u sezoni 2017./18. – 14.460.000, u sezoni 2018./19. – 43.350.000, a u sezoni 2019./20. čak 81.850.000 eura. Prilično impresivno, zar ne? Događa se kad imaš viziju…

Vizija Dietricha Mateschitza nije stala u Salzburgu. Shvaćajući svu ograničenost austrijske lige njegovi su vizionari zaključili da mu treba klub iz lige Petice. I pronašli su ga u Leipzigu. Vizija se dakako nije mijenjala, ona je samo nadograđena mogućnostima koje nudi klub iz Bundeslige…Izvorni nastavak pročitajte -OVDJE

D.J.