MIMOHOD ‘Nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama’

'Ne volimo kad vas netko spominje kao uspomene, zaboli nas jer za nas nikada nećete biti uspomene'...

U znak sjećanja na kornatsku tragediju u Vodicama je večeras održan mimohod sjećanja ‘Nikad nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama’, kojeg je organizirao DVD Vodice, a nakon paljenja svijeća, intoniranja hrvatske himne i minute šutnje u sjećanje na heroje iz Tisnog, Vodica i Šibenika koji su u požaru na otoku Kornatu 2007. izgubili živote, jedan od vatrogasaca u ime svojih kolega pročitao je dirljivo pismo upućeno svojim stradalim kolegama.

“Prije deset godina ste žurno napustili stacionare. Ispratili smo vas bez puno riječi, uz pokoji osmijeh i neizbježne riječi ‘čuvajte se’. U deset godina se rađaju ljubavi, osnivaju se obitelji i rađaju se djeca koja odrastaju, a mi se mijenjamo. Tko je onda mogao zamisliti da ništa od toga nećete doživjeti. Ostali ste zarobljeni u najljepšem vremenu vašeg života i grubo otrgnuti iz naših zagrljaja. Zajednička budućnost koju smo sanjali je nestala. Ne volimo kad vas netko spominje kao uspomene, zaboli nas jer za nas nikada nećete biti uspomene. Uspomene blijede, a vi ste tako prisutni i živi. Kako vas opisati mladićima koji vas nisu upoznali? Sve je tako bijedno u usporedbi s onim što vi jeste. Dajemo vam obećanje da nikada nećemo prestati tražiti istinu i odgovore na pitanja koja nas muće deset godina. To dugujemo i vašim majkama, očevima i, na kraju, to dugujemo i sebi. Do idućeg susreta, nek vam san bude lak“, poručio je u ime svih vatrogasaca jedan od članova Županijske vatrogasne zajednice.

Mimohod se nastavio do vodičkog groblja gdje su položeni vijenci, a u 19 sati počinje memorijalni malonogometni turnir na vodičkoj rivi.

Danas je vrhunac humanitarne akcije ‘Srce Kornatsko’ u sklopu koje su se u cijeloj Hrvatskoj u 21 sat u zrak trebali pustiti lampioni, ali kako smo ranije već pisali, svi Hrvatski gradovi su odustali nakon upozorenja zagrebačkih vatrogasaca, a još nije sigurno hoće li se lampioni pustiti u Vodicama./H

D.K