Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ministar Anušić s pripadnicima Hrvatske vojske u Kninu i Udbini

”Moramo biti snažni kako bi prva pomisao na Hrvatsku vojsku bila – s njima se ne isplati otvarati sukob. To je moj pogled na Oružane snage”, rekao je ministar obrane Ivan Anušić prilikom današnjeg susreta s pripadnicima Oružanih snaga RH na vojnom poligonu “Josip Markić” u Kninu i u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

 

Na vojnom poligonu u Kninu pripadnici Hrvatske vojske pripremaju se za odlazak u operaciju potpore miru NATO-a u Republici Kosovo.

Ministar se tako susreo s pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci”, a obišao je i vojni poligon i strelište gdje je provedeno gađanje pripadnika 1. motorizirane bojne “Vukovi”.

U razgovoru s ministrom obrane pripadnici Hrvatske vojske ukazali su na izazove s kojima se suočavaju, a ministar Anušić istaknuo je kako će nastaviti poboljšavati njihov status i materijalna prava, priopćio je MORH.

“Znam da ste u pripremama za odlazak na Kosovo, u NATO-vu operaciju KFOR, zato sam vas i došao obići, ali i vidjeti kako vam mogu pomoći i stvoriti bolje uvjete za vaš rad. Od prvog dana svog mandata govorim da mi je cilj poboljšati materijalna prava vojnicima, po tom smo pitanju nešto dosad i učinili i još ćemo činiti. Oružane snage doživljavamo kao nešto što moramo čuvati kao malo vode na dlanu”, poručio je ministar Anušić.

Ponovo je podsjetio na važnost i ulogu hrvatskih vojnika u očuvanju mira i sigurnosti.

“Uloga vojnika postaje sve važnija, ali uloga, svakako, ne treba biti rat nego odvraćanje”, dodao je ministar obrane i podsjetio kako je Vlada RH na prijedlog MORH-a svim djelatnim vojnim osobama podigla koeficijente i time povećala plaće.

Ministar obrane najavio je da će se nastaviti podizati standard hrvatskih vojnika, raditi na boljim uvjetima za vojsku te popularizirati vojni poziv.

“Moramo biti snažni kako bi prva pomisao na Hrvatsku vojsku bila – s njima se ne isplati otvarati sukob. To je moj pogled na Oružane snage”, rekao je ministar obrane.

Govoreći o iskustvima i znanjima Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, ministar Anušić je kazao: “Hrvatska vojska 1991. godine suprotstavila se tada trećoj ili četvrtoj vojnoj sili, a 1995. smo ih pobijedili. Poravnali smo račune s vojskom koja je bila daleko nadmoćnija, ali je na kraju ostala poražena. Nitko nema povjerenje hrvatskog naroda kao što ga ima Hrvatska vojska, čuvajte to i kad ste u uniformi i kad ste u civilu. Želim vam sreću i neka vas dragi Bog čuva”, zaključio je svoj susret s pripadnicima HV-a u Kninu ministar Anušić.

U vojarni u Udbini ministar Anušić obišao je kamp Središta za razvoj vođa “Marko Babić” i ključnu obučnu infrastrukturu. Pripadnicima OSRH koji su ondje na selekcijskoj obuci za komandose poručio je da će oni koji prođu obuku biti vrh koplja Hrvatske vojske.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...