VIDEO Ministar Beroš: ‘Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu, nema mjesta za paniku’…

Ministarstvo zdravstva sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mjere za prevenciju širenja korona virusa...Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj...

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je u ponedjeljak hrvatskim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, talijanske regije u kojima je potvrđeno više od 150 slučajeva koronavirusa… 

Ministarstvo zdravstva sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mjere za prevenciju širenja korona virusa.

Jutros je zasjedao i Krizni stožer Ministarstva, a načelnica Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze uz talijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primjenjivati epidemiološke mjere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na presici je istaknuto kako za sada u Hrvatskoj nema potvrđenog slučaja zaraze korona virusom.

– Nema mjesta panici. Važno je da javnost uvijek bude informirana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni stožer djelovat će u dva pravca – spriječiti ulazak virusa u RH, što neće ovisiti samo o našim naporima. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje – rekao je ministar Vili Beroš. 

– Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu – dodao je ministar . 

– Pratimo situaciju u realnom vremenu. Tijekom jučerašnje večeri uveli smo drugu vrstu nadzora koju ću vam predstaviti. Uveli smo: zdravstveni nadzor za ljude koje dolaze iz Venete i Lombardije iz Italije, koji su posjetili kontinentalnu Kinu u posljednjih četrnaest dana i koje su boravile u J. Koreji nakon 16.2. To ne vrijedi za osobe koje su jučer i prekjučer došle iz Venecije, osim ako su jučer dobile rješenje o nadzoru. A taj nadzor je takva izolacija da se ne ograničava kretanje  – rekla je načelnica Maja Grba Bujević.

Zagreb: Izvanredna konferencija Ministarstva zdravstva o mjerama za prevenciju koronavirusa | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL– Kad je riječ o zdravim osobama koje dolaze u Hrvatsku na jedan dan, ako izjave da nemaju simptome, oni će dobiti dozvolu da uđu u Hrvatsku i isti dan se vrate u Italiju. Za osobe simptomima to neće biti moguće te će oni biti pod kontrolom ili u Hrvatskoj ili Italiji. Uvedena je i mjera karantene. Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj.

Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito te se apelira na iskrenost svih osoba koje ulaze u Hrvatsku – kaže ravnatelj HZJZ-a doc.dr.sc Krunoslav Capak.

Panika u Italiji: Korona zatvorila škole, dućani prazni-donosi 24.sata

G.S.