Ministar Goran Marić o neplatišama državnih stanova među kojima je Rohatinski: To su uglednici bez ugleda uz drski rudiment komunističkog mentalnog nasljeđa…

Neizvršavanje financijskih obveza otkupa stanova kupljenih po povlaštenim cijenama, često nižim i nekoliko puta od tržišnih, na povlašteni rok, uz povlaštene kamate, predstavlja tipični drski rudiment komunističkog mentalnog nasljeđa.
Ministar Goran Marić o neplatišama državnih stanova među kojima je Rohatinski: To su uglednici bez ugleda…

U Hrvatskoj još 1231 osoba otplaćuje nekadašnje društvene stanove. Uvjeti su bili i više nego povoljni: otplata na 30-ak godina uz kamate od jedan posto. A ako i ne plaćate rate, nitko vas ne blokira, ne ovršuje i ne tjera iz stana

Među dužnicima je i bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski sa suprugom. Za oko 8500 eura otkupili su stan od 63 četvorna metra u Novom Zagrebu. Iako im je rata dvjestotinjak kuna – pet godina nisu plaćali.

Rohatinski je u telefonskom razgovoru za HRT rekao da je cijeli taj slučaj za njega marginalan i nije vrijedan spomena. Kasnije je za RTL rekao kako je naknadno podmirio nastali dug.

U subotu se na to osvrnuo ministar državne imovine Goran Marić na Facebooku. Iako nije spomenuo Rohatinskog, između redaka se može pretpostaviti na koga je mislio u postu naslovljenom: Uglednici bez ugleda.

‘Neizvršavanje financijskih obveza otkupa stanova kupljenih po povlaštenim cijenama, često nižim i nekoliko puta od tržišnih, na povlašteni rok, uz povlaštene kamate, predstavlja tipični drski rudiment komunističkog mentalnog nasljeđa’, smatra Marić.

Drugi dio FB statusa Gorana Marića prenosimo u cijelosti;

“Tako je ovih dana bilo kad je Ministarstvo državne imovine zavirilo u stanje s otkupom i plaćanjem državnih stanova. I da se ne bismo iznenadili, otkrili smo da je stanje neuredno, točnije otužno: veći broj od njih preko četiri stotine, više od pet godina nisu uplatili niti kune.

Neizvršavanje financijskih obveza otkupa stanova kupljenih po povlaštenim cijenama, često nižim i nekoliko puta od tržišnih, na povlašteni rok, uz povlaštene kamate, predstavlja tipični drski rudiment komunističkog mentalnog nasljeđa. 

 

A eto, svojim odnosom, prema preuzetoj obvezi, koja je za svakog prosječno odgovorna čovjeka sasvim normalna, pokazali da su uglednici bez ugleda…Ovo pokazuje njihov domet, njihov odnos prema državi, prema javnosti. Pokazuje prijezir prema svakom čovjeku u Državi, prema budućnosti.

Ovim i ovakvim pristupom, kovali su i skovali sadašnjost u kojoj živimo. Ali i ono pogubnije, trasirali budućnost bez jamstva. Naravno, mi se s tim, i s njihovim bešćutnim ignoriranjem i odnosom nećemo pomiriti. Hrvatska Vlada, Ministarstvo državne imovine, dok sam ja na njegovu čelu, okončat ćemo desetljetnu institucionalnu indiferentnost. Učinit ćemo sve da zaštitimo imovinu od otimanja, i da budućnosti Hrvatske vratimo stvarno i sigurno jamstvo”.

B.P.

Comments are closed.