Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ministar hrvatskih branitelja Medved tvrdi da nema osnove za tužbe logoraša iz BiH protiv Hrvatske!

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je ustvrdio kako nema osnove za tužbe logoraša iz logora HVO-a protiv Hrvatske, ponovivši stajalište hrvatske Vlade da haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj.

Zagreb, 14.12.2017. – Svečanost dodjele stanova i stambenih kredita hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja. Ključeve četriju stanova te rješenja za 13 stambenih kredita namijenjenih stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja uručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. foto HINA

Medved je na svečanosti dodjele stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima komentirao izjave odvjetnika Ante Nobila o mogućnosti da zastupa logoraše iz BiH u tužbi protiv Hrvatske.

Nobilo se proteklih dana sastao s logorašima iz HVO-ovih logora koji najavljuju moguće tužbe i zahtjeve za odštetom od Hrvatske.

Nema osnova za tužbu protiv Hrvatske

“U demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv Hrvatske”, rekao je Medved.

Istaknuo je kako su Vlada, predsjednik Vlade i ministarstvo pravosuđa u nekoliko navrata vrlo jasno protumačili da haškom presudom nije izrečena presuda Hrvatskoj.

Odgovarajući na upit o raspisivanju poziva za savjetnika koji će pomoći Vladi pri otkupu dionica Ine od mađarskog Mola, poručio je braniteljima da Ministarstvo vodi računa od održivosti Fonda branitelja, iz kojega se financiraju Zaklada hrvatskih branitelja i Fond za stipendiranje.

Medved je komentirao i dovršetak kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), te podizanje kaznenih prijava protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, visokopozicioniranih pripadnika nekadašnjeg Ratnog zrakoplovstva i obavještajnih službi JNA.

“Tu se radilo o činu usmjerenom na rušenje ustavno-pravnog poretka Hrvatske, izravnom raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike. Očekujem da će počinitelji u konačnici biti privedeni pravdi i odgovarati za čin koji su počinili”, rekao je Medved te istaknuo kako nikada nije kasno pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za čin koji je označio početak Domovinskog rata.

Dodaje kako mu je žao što institucije taj proces nisu odradile ranije, te da jednako postupanje očekuje i prema drugim počiniteljima zločina nad civilima i braniteljima.

“Gotovo na tjednoj razini otkrivamo masovne grobnice u Hrvatskoj. Za ta su zlodjela odgovorni konkretni počinitelji. Očekujem da će DORH i za te slučaje podići optužne prijedloge  i postupiti na sličan način kao u slučaju raketiranja Banskih dvora”, rekao je ministar.

Bez komentara na Dačićevu izjavu

Nije htio komentirati izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da je tužba Hrvatske protiv generala JNA zbog raketiranja Banskih dvora 1991. čista propaganda iz “Hrvatske koju je Haški sud proglasio agresorom na BiH”.

“Uopće ne želim to komentirati”, rekao je Medved te objasnio da ne želi dovoditi u vezu hašku presudu i tužbu protiv generala JNA.

Medved je u Ministarstvu branitelja uručio  ključeve četiri stana te rješenja za 13 stambenih kredita namijenjenih stambenom zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata.

Preko Ministarstva branitelja ove je godine stambeno zbrinuto 489 stradalnika iz Domovinskog rata, za što je potrošeno 55 milijuna kuna.

Na Listi prvenstva za 2017., objavljenoj 1. ožujka 2017. na web stranici Ministarstva branitelja, bilo je 11.159 zahtjeva za dodjelu stambenog kredita i 377 zahtjeva za dodjelu financijske potpore za kupnju prve nekretnine.Autor-Hina

A.K.

Najnovije

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...

Prvi dan jubilarne proslave 10 godina “Progledaj srcem”: Radost, ljubav, zajedništvo, molitva i slavljenje u prepunoj Areni Zagreb

Foto: LaudatoTV/Andrej Bunić   Prepuna Arena Zagreb sinoć je bila mjesto najvećeg slavljenja, pjesme i molitve u ovom dijelu Europe. Razlog tomu prvi je od dvaju...

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...