Ministar Krstičević sudjelovao na prvoj godišnjici NATO-ove misije eFP u Litvi!…FOTO…

Ministar Krstičević sudjelovao na prvoj godišnjici NATO-ove misije eFP u Litvi

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovao je u ponedjeljak na obilježavanju prve godišnjice NATO-ove misije Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence, eFP) u vojarni Rukla u Republici Litvi, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

“Hrvatska s NATO-ovim partnerima u Litvi jača interoperabilnost, provodi zajedničke obuke i razmjenjuje vrijedna iskustva”, istaknuo je Krstičević prema priopćenju službe za odnose s javnošću MORH-a.

Svečanosti su prisustvovali zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, predsjednica Republike Litve Dalia Grybauskaité, ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis, ministrica obrane Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten i državni tajnik u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke Marcus Grübel.

Ministar Krstičević uputio je čestitke povodom prve obljetnice uspješno provedene misije eFP u Litvi.

Hrvatska je odgovorna članica NATO-a i svojim sudjelovanjem u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti jačamo interoperabilnost, provodimo zajedničke obuke i razmjenjujemo vrijedna iskustva. Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi“, istaknuo je.

U Litvi se Krstičević susreo i s predsjednicom Republike Litve Daliom Grybauskaité, s kojom je razgovarao o zajedničkom angažmanu hrvatskih i litavskih pripadnika Oružanih snaga u NATO-ovoj misiji eFP i zahvalio je Litvi što je odličan domaćin hrvatskim vojnicima i saveznicima iz NATO-a.

U povodu prve godine NATO-ove misije eFP-a, zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller istaknula je da povećana predanost NATO-a šalje snažnu poruku da je Savez snažan, ujedinjen i da će tretirati “napad na jedan, kao napad na sve nas”.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju u NATO-ovoj misiji eFP u Litvi s mehaniziranom satnijom koja broji 187 pripadnika OS RH, od kojih je 10 žena, a raspolažu s 15 borbeno oklopnih vozila Patria.

Uz hrvatske vojnike, u borbenoj skupini u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga iz Francuske, Nizozemske i Norveške. Hrvatski vojnici u Litvi borave od početka prosinca prošle godine, a zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan.

Pripadnike prvog hrvatskog kontingenta u Litvi i Poljskoj, krajem prosinca prošle godine posjetili su i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OS RH.

M.M.