Ministar Kujundžić: Šibenska bolnica skrbit će o županiji, a kninska bolnica postaje respiracijski centar

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je u Šibeniku, prilikom potpisivanja Ugovora o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice Šibensko-kninske županije i kninske Opće i veteranske bolnice ‘Hrvatski ponos’, najavio da će do kraja ove godine kninska bolnica postati Centar za respiratorne bolesnike za područje cijele Dalmacije.

“Funkcionalnom integracijom šibenske i kninske bolnice dugoročno ćemo pozicionirati te dvije bolnice, a šaljemo i poruku da Šibenik mora preuzeti na sebe izgradnju svih djelatnosti u medicini i skrbiti o cijeloj županiji”, rekao je ministar Kujundžić.

Najavio je i da će bolnica u Kninu do kraja 2017. postati respiracijski centar za cijelu Dalmaciju, a svi teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima bit će izmješteni u Knin čime ta bolnica, kaže, preuzima obvezu i razvitak tog dijela zdravstvene usluge. Za opremu, respiratore  i monitore bit će izdvojeno više od milijun kuna iz državnog proračuna.

Ministar Kujundžić: Spajanje bolnica osigurava kvalitetniju zdravstvenu uslugu   

Kujundžić je rekao da će ugovore o funkcionalnoj integraciji potpisati 12 bolnica, uz šibensku i kninsku, prošli tjedan potpisani su ugovori u Osijeku i Našicama, a do kraja mjeseca potpisat će i bolnice Ogulin i Karlovac, Vukovar i Vinkovci, Slavonski Brod i Nova Gradiška, Požega i Pakrac.

Smatra da je spajanje bolnica dobar model te je najavio da će se, nakon tih bolnica, model nastaviti primjenjivati i na druge.

“Taj model osigurava veću kvalitetu zdravstvene usluge, kao i dugoročne uštede, točno je određeno tko što radi, neće se duplirati dežurstva i opreme”, rekao je te dodao kako je i dosad šibenska bolnica slala svoje specijaliste u Knin tako da je tim Ugovorom samo formalizirana njihova dosadašnja suradnja.

Kujunžić za otvaranje dijaloga o visini dopunskog osiguranja

Na novinarsko pitanje o eventualnom poskupljenju dopunskog osiguranja, ministar je kazao da nije govorio o tome, ali da smatra da ne možemo imati kvalitetnu uslugu ako izdvajamo 750 eura mjesečno po stanovniku dok razvijene zemlje izdvajaju tisuće eura, što po njemu nije dostatno i treba otvoriti dijalog po tom pitanju.

Također, osvrnuo se na pilot-projekt prioritetnih lista koji se provodi u četiri zagrebačke bolnice.

“Jako smo zadovoljni rezultatima pilot-projekta, a u rujnu prioritetne liste uvodimo u cijeloj Hrvatskoj. Dnevno se javi od 30 do 50 pacijenata i na ovaj način se rješava problem ozbiljnih bolesnika. Mislim da će uvođenjem prioritetnih lista spasiti mnogi životi”, kazao je Kujundžić.

Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije i Kristina Bitunjac, ravnateljica kninske Opće i veteranske bolnice ‘Hrvatski ponos’ istaknule su da su zadovoljne dosadašnjom suradnjom, koja je sada postala i službena te su najavile da će neće biti ukidanja odjela.

Današnjem potpisivanju ugovora u Šibeniku prisustvovali su šibensko-kninski župan Goran Pauk i v.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić.

Ministar Kujundžić je u pratnji župana Pauka i ravnateljice Jakelić obišao prostor u šibenskoj bolnici u kojem će biti smještena Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, kao i nedavno adaptiran odjel Jedinice intenzivnog liječenja i Odjel objedinjene hitne pomoći, a potom će u pratnji župana i ravnateljice Bitunjac obići i kninsku bolnicu.H

T.H.