Ministar Medved: Nemamo informacije o novim optužnicama iz Sarajeva…Što to Pavao Miljavac zna , a drugi ne znaju?

Nakon objave haške optužnice protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata u kojoj je navedeno da je "HVO korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata", Medved nije odgovorio što mogu očekivati hrvatski branitelji ako uđu u BiH...

fah

Ministarstvo hrvatskih branitelja za sada nema informacije o podizanju novih optužnica u BiH protiv bivših pripadnika HVO-a, a hrvatska Vlada intenzivno komunicira s Vladom BiH, izjavio je u petak ministar branitelja Tomo Medved i izrazio nadu da neće doći do povećanja broja optužnica iz Sarajeva, odnosno iz Tužiteljstva BiH.

Što to Pavao Miljavac zna , a drugi ne znaju?

Nakon što je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac ustvrdio da bosansko-hercegovački sudovi imaju velik broj pripremljenih optužnica protiv časnika HVO-a i nekih hrvatskih generala, Medved je poručio braniteljima da je hrvatska Vlada uz njih, te da “neće dopustiti nikakav progon i iskrivljavanje povijesti”. 

Nakon objave haške optužnice protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata u kojoj je navedeno da je “HVO korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata”, Medved nije odgovorio što mogu očekivati hrvatski branitelji ako uđu u BiH.

Istaknuo je samo da će im se pružiti pomoć “ako dođe do takvih postupaka”, i to u okviru odluke Vlade, odnosno savjeta za pružanje pomoći.

Ustvrdio je i kako haški sud presudom “šestorici” nije pridonio rješavanju odnosa, odnosno rješavanju pitanja novije hrvatske povijesti i Domovinskog rata općenito.

S obzirom na najave revizije i obaranja haške presude, Medved je rekao kako “Vlada intenzivno s pravnim stručnjacima analizira stanje, a zasigurno postoje određeni pravni mehanizmi koje će se pokrenuti”.

Rekao je i kako je istraživanje pojedinačnih ratnih zločina kontinuirani proces koji se provodi u Hrvatskoj i BiH, no tu se mora voditi računa da se “izbjegava postupanje prema optužnicama koje kvalificiraju udruženi zločinački pothvat, međunarodni sukob ili zapovjednu odgovornost”.H

A.K.

-Pavao Miljavac: “U BiH pripremljene optužnice protv HVO-a i hrvatskih generala”…Ministar Medved tvrdi da nema takvih spoznaja…