Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da Hrvatska vojska pruži pomoć u otklanjanju posljedica snježnog nevremena!

Ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da Hrvatska vojska pruži pomoć  u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Hrvatska vojska će se u skladu sa svojim mogućnostima uključiti u pomoć nadležnim civilnim institucijama kako bi se normalizirao život na područjima koje je zahvatilo snježna nepogoda.

Još jednom, kako u ratu, tako i u miru hrvatska vojska će pokazati da se ne obučava samo za vojna djelovanja, već da se njeni kapaciteti i mogućnosti mogu koristiti u mirnodopske svrhe za pomoć stanovništvu.
Hrvatski vojnici, posebno u zadnje vrijeme, dolaskom na čelo ministarstva obrane umirovljenog generala Krstičevića, sudjeluju u pomoći lokalnoj zajednici pri požarima, poplavama , a sada i pri normalizaciji prometa na područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama.
Ne treba zaboraviti i svakodnevnu uporabu resursa HV-a pri osiguranju hitne pomoći oboljelima pri transportu sa udaljenih i slabo povezanih .područja , te dostavu vode za vrijeme suše otočnim stanovnicima. Hrvatska vojska se uključila i u akademsku zajednicu otvorivši studije za potrebe obrane i sigurnosti države.
Svi negativni komentari zbog povećanja proračuna za obranu sa ovakvim djelovanjem hrvatske vojske su neozbiljni i služe u dnevnopolitičke svrhe.
I zbog ovakvih situacija elementarnih nepogoda, vrlo bitna je odluka Ministra obrane o vraćanju vojske na područja Vukovara, Sinja, Varaždina i Ploča kako bi se njene efektive mogle iskoristiti u najkraće mogućem periodu, ne samo u svrhu obrane već i za pomoć civilnom stanovništvu.
Kad se pogleda koji su rodovi vojske poslani na koje područje, vidi se da se ozbiljno  razmišljalo i o ovom problemu civilnih potreba koje ta vojska može uspješno izvršiti.
Ono što ostaje stalna zadaća je daljnje uvezivanje svih elemenata na polju sigurnosti stanovništva kako bi uporaba vojske bila pravodobna i svrhovita.
Hrvatski branitelji mogu biti zadovoljni i ponosni na svoju vojsku u kojoj su i sami sudjelovali pri stvaranju hrvatske države.

Jozo Ribičić, umirovljeni brigadir/Braniteljski portal

Najnovije

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...

Lažno optuženi Hrvati na Vrhovnom sudu Australije

Hrvatska zajednica u Australiji od 2023. godine sakuplja donacije, financijsku pomoć za obranu tzv. „Hrvatske šestorice“ i tako obranu hrvatskog imena diljem svijeta koje...

Ristić: Povjerenje u dolar dovedeno je u pitanje

Foto:Narod.hr   Najvažniji događaji, oni koji donose oluju, dolaze na golubljim nogama, govorio je filozof Nietzsche. Slično tome, prošlog tjedna je, bez puno medijske pompe, na...

Kakva je politička grupacija ECR, kojoj se pridružio Bartulica u EU parlamentu?

Foto:Screenshot/NovaTV   Klub zastupnika europskih konzervativaca i reformista (ECR) je politička skupina desnog centra u Europskom parlamentu, osnovana 2009. godine prema temeljnim načelima Praške deklaracije. Osnovana...

Kroz ”krvavu kupelj” do časti oltara

Foto:Katolički tjednik   Do 14. ožujka 2002. u Zagrebu, u tamošnjoj katedrali bilo je jedno mjesto koje katolici ne zaobilaze – grob Bl. Stepinca. A od...