Ministar poljoprivrede Tolušić u Kupinečkom Kraljevcu otvorio natjecanja u oranju…

Natječe se 30 orača - 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, a u oranju konjima nastupiti će 6 natjecatelja, priopćeno je iz Ministarstva poljoprvrede...

NATJECANJE U ORANJU

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je u subotu u Kupinečkom Kraljevcu 15. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 6. Natjecanje u oranju konjima RH, rekavši kako je za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno i znanje i suvremena mehanizacija te da je Ministarstvo osiguralo bolju dostupnost EU novca, a radi i na povoljnijim kreditima za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Natječe se 30 orača – 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, a u oranju konjima nastupiti će 6 natjecatelja, priopćeno je iz Ministarstva poljoprvrede. 

Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Grad Zagreb, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a uz ministra Tolušića natjecanje je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Natjecanja u oranju održavaju se kako bi se očuvala i unaprijedila vještina oranja, razvila i primijenila nova tehnička dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te razmijenila iskustava između poljoprivrednika na županijskim, državnim i svjetskim natjecanjima u oranju, navode iz Ministarstva.

„Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina”, rekao je ministar Tolušić

Dodao je kako je od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno prošle godine.

“Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije – dobiju pod povoljnim uvjetima”, istaknuo je ministar poljoprivrede.

Sve to govori, dodao je,  da ova Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede brinu o hrvatskim poljoprivrednicima.H

A.G.

Comments are closed.