Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ministar vanjskih poslova Poljske podržava slanje NATO snaga u Ukrajinu

Zapad bi na vojnu operaciju Moskve protiv Kijeva trebao odgovoriti “asimetričnom eskalacijom”, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski.

 

Raspoređivanje snaga NATO-a u Ukrajini usred sukoba s Rusijom “nije nezamislivo”, naglasio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski.

Komentirao je izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je krajem prošlog mjeseca rekao da “ne može isključiti” mogućnost slanja vojnika iz vojnog bloka predvođenog SAD-om u pomoć Kijevu, prenosi Epoha portal.

Macronova početna izjava izazvala je val negiranja čelnika država članica NATO-a, koji su inzistirali da ne planiraju slati borbene trupe u Ukrajinu. Međutim, francuski predsjednik nastavio je s ratobornim izjavama, rekavši u četvrtak da ne priznaje ograničenja ili ruske “crvene linije” kada je riječ o potpori Kijevu. Europljani će “morati živjeti u skladu s poviješću i hrabrošću koju ona zahtijeva”.

Zapad bi na rusku vojnu operaciju u Ukrajini trebao odgovoriti “asimetričnom eskalacijom”, inzistirao je Sikorski tijekom konferencije povodom 25. godišnjice ulaska Poljske u NATO.

S obzirom na to, “nazočnost snaga NATO-a u Ukrajini nije nezamisliva”, rekao je ministar vanjskih poslova, a prenosi list Rzeczpospolita u petak 8. ožujka u Varšavi.

“Cijenim inicijativu predsjednika Emmanuela Macrona jer se radi o tome da se [ruski predsjednik Vladimir] Putin boji nas, a ne da se mi bojimo Putina”, rekao je.

Poljski ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamisz uvjerio je lokalne medije u petak da “poljska vojska neće biti u Ukrajini… a predsjednik, premijer i ja to potvrđujemo”. Varšava, koja je bila jedan od glavnih podupiratelja Kijeva u EU, nastavit će podupirati Ukrajince isporukom opreme, naglasio je.

Istog dana njemački ministar obrane Boris Pistorius ponovio je da “nitko zapravo ne želi imati čizme na terenu u Ukrajini”, naglasivši da rasprave o tom pitanju “trebaju prestati”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini Rusije krajem veljače komentirao razgovor o “razmještanju vojnih kontigenata NATO-a u Ukrajini”, rekavši da su svi dosadašnji pokušaji osvajanja Rusije završili neuspjehom, ali da “sada bi posljedice za potencijalne osvajače bile daleko tragičnije.”

Putin je podsjetio da Moskva ima ogroman nuklearni arsenal, koji je u stanju “pune spremnosti za zajamčeno raspoređivanje”. Eskalatorno ponašanje Zapada “predstavlja prijetnju sukoba koji uključuje nuklearno oružje, a time i uništenje civilizacije”, primijetio je, dodavši “zar oni to ne razumiju?”

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...