Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ministar zdravstva Beroš o popuštanju mjera…Akcije trebaju zajedničke i koordinirane

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Temi dana HTV-a te komentirao stanje u Hrvatskoj oko koronavirusa…

– Na video sastanku ministara zdravstva Europske unije razgovarali smo o mogućem popuštanju mjera, ali da moramo biti koordinirani u tom procesu jer se može dogoditi prelijevanje jer se može dogoditi prenošenje zaraze iz jedne države u drugu susjednu državu, ističe Vili Beroš.

Beroš kaže ukoliko jedna od članica prerano popusti svoje epidemiološke mjere, može se javiti širenje zaraze.

Akcije trebaju zajedničke i koordinirane. Najvažnije je da brižno pratimo epidemiološku situaciju. Ovisno o broju novozaraženih razmišljat ćemo o popuštanju određenih mjera. O popuštanju epidemioloških mjera intenzivno razmišljamo na planu gospodarskih na potrebi reaktivacije gospodarstva, kaže Beroš.

Vili Beroš kaže kako je predsjednik Vlade dao zadatak svim ministrima unutar resora da daju gospodarske privremene mjere koje su važne i koje su nužne da se stave u određeni epidemiološki okvir te da se stave u funkcioniranje. To nas čeka u sljedećem periodu.

– Ovo je jedan novi izazov na koji nitko nije bio spreman. Raniji zakon je definirao epidemiološke mjere i niz drugih detalja. Na ovaj način niveliran zakon omogućit će nam bolju borbu proziv ove ugroze, bit će određenih postupanja ubuduće. Ako uspješno riješimo ovu zarazu, što vjerujem da hoćemo, možda nas čeka neka slična ubuduće, smatra Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako su ove izmjene zakona postavile jedan adekvatan temelj za bolje postupanje u budućnosti.

– Ranije bolesti s obzirom na broj oboljelih one su bile obavljene unutar zdravstvenih sustava. Ova epidemija ide s iznimno velikim brojem zaraženih osoba. S obzirom na to da većina zaraženih nemaju ozbiljnije simptome, epidemiološka struka u Hrvatskoj i drugdje u svijetu dosjetila se metodi samoizolacije. Činjenica je da ti pacijenti koji nemaju značajnije simptome mogu biti i kod kuće to je nešto što je nivelirano.

Beroš ističe kako su sve mjere donesene između različitih institucija, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je bio temelj s obzirom da on promišlja i donosi epidemiološke mjere i Ministarstvo zdravstva i njega kao čelika i Stožera civilne zaštite.

– Ministarstvo zdravstva je prvo odgovorilo na ovu ugrozu tako da smo formirali krizni stožer, ubrzo potom je formirana ekspertna skupina. Krizni stožer ne može odgovoriti na aktualna pitanja, predložili smo Vladi da aktivira Stožer civilne zašite koji je uključio u taj naš zajednički odgovor i druge institucije, poput Državnog inspektorata, granične policije i Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Nije moguće da sve ostane na Ministarstvu zdravstva. Podigli smo sve na jedu višu razinu, aktiviran je Stožer, a aktivnosti je koordinirala Vlada, ističe Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako uvijek treba težiti pravnom perfekcionizmu.

– U datom trenutku bilo je važno da odgovorimo na adekvatan način. Važno je da su mjere donesene i da mjere funkcioniraju. Sve je podređeno zakonskom ispravnom postupanju tim više što smo u ožujku izmijenili zakon o civilnoj zaštiti koji je omogućio Stožeru da donosi određene mjere. Prve mjere o samoizolaciji nisu došle od strane Stožera civilne zaštite već od Ministarstva zdravstva, objašnjava Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da ukoliko budemo slušali uputstva i savjete, moći ćemo ubrzo razgovarati o mjerama popuštanja i relaksacije, donosi HRT-VIDEO. 

T.H.

Najnovije

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...

 Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Foto:Branimir Bradarić/Večernji list   Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset...

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...