Ministarstvo hrvatskih branitelja: Reagiranje na objavu Braniteljskog portala u cijelosti…

REAGIRANJE...

situacija-parcele-gračansko-dolje-foto-Braniteljski portal

U cijelosti objava reagiranja Ministarstva hrvatskih branitelja na objavu Braniteljskog portala, pod naslovom (FOTO – EKSKLUZIVNO! BANDIĆ I GRAD ZAGREB ISPARCELIZIRALI GRAČANI DOLJE BEZ NAZOČNOSTI VLASNIKA- PONOVO SE GRADI TRAMVAJSKO OKRETIŠTE U KOJE JE PRIJE GODINU DANA UTROŠENO 24 MILIJUNA KUNA…

Ministar Tomo Medved nadlgleda iskope u Gračanskom Dolju

Reagiranje Ministarstva hrvatskih branitelja u nastavku…

Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb

KLASA: 008-01/19-04/1

URBROJ: 522-01-19-9

Zagreb, 13. lipnja 2019. godine

PREDMET: Reagiranje

– dostavlja se

Poštovani,

na portalu braniteljski-portal.hr u srijedu, 12. lipnja 2019. godine, objavljen ječlanak pod naslovom„Foto – ekskluzivno! Bandić i Grad Zagreb isparcelizirali Gračani dolje bez nazočnosti vlasnika – ponovo se gradi tramvajsko okretište u koje je prije godinu dana utrošeno 24 milijuna kuna…“u kojem je doneseno niz neistinitih tvrdnji i proizvoljnih zaključaka na koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno reagirati iznošenjem činjenica.

Postupajući po dostavljenim saznanjima o pronalasku posmrtnih ostataka, Ministarstvo hrvatskih branitelja je u ožujku 2017. godine, postupajući temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog i poslijeratnog razdoblja te vodeći se premisom kako je dostojno postupanje s posmrtnim ostacima žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja obveza Republike Hrvatske i cijelog društva, provelo sveobuhvatno terensko istraživanje predmetne lokacije „Gračansko dolje“. Tom je prilikom pomoću cadaver pasa te georadara detaljno pretražen velik dio terena za kojeg su bili predviđeni infrastrukturni radovi, nakon čega je teren detaljno pretražen probnim iskapanjem koje nije rezultiralo pronalaskom posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dok se za inicijalno pronađene posmrtne ostatke utvrdilo kako su životinjskog porijekla.

Ponovno napominjemo kako je u slučaju pronalaska posmrtnih ostataka prilikom infrastrukturnih, urbanističkih, arheoloških ili ostalih pripremnih radova na gradilištima te intervencijama u zemljištu izvođač radova, sukladno spomenutom Zakonu, dužan obavijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova – nadležnu Policijsku upravu koja će potom izvršiti očevid, izuzimanje posmrtnih ostataka i njihov prijevoz na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb ili pojedini teritorijalno nadležni Odjel patologije. Oni nad posmrtnim ostacima izvršavaju obradu te stručnim pregledom, analizom i obradom utvrđuju radi li se o životinjskim ili ljudskim ostacima te kojem razdoblju pripadaju.

Ukoliko se potvrdi da se radi o pronalasku posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja, MUP o tome službeno obavještava Ministarstvo hrvatskih branitelja koje temeljem zaprimljene obavijesti dalje zakonski postupa. Sukladno navedenom postupku, u veljači 2019. godine prilikom infrastrukturnih radova na području Gračanske ceste i Gračanskog dolja naišlo se na ljudske posmrtne ostatke koje su policijski službenici izuzeli te prevezli stručnu obradu Zavoda za sudsku medicinu gdje se utvrdilo kako pripadaju najmanje trima osobama. Daljnji pregled područja na kojem su pronađeni ovi posmrtni ostaci nije rezultirao pronalaskom drugih posmrtnih ostataka. U slučaju da se daljnjim radovima i poduzimanim aktivnostima na predmetnom području utvrdi postojanje moguće masovne grobnice, ovo Ministarstvo će u najkraćem mogućem roku poduzeti sve Zakonom propisane radnje.

Skrećemo pozornost i na činjenicu kako je detaljno istraživanje lokacija mogućih masovnih grobnica na području Gračana započelo 2018. godine kada su po prvi puta na sustavan i temeljit način provedena sveobuhvatna terenska istraživanja, probna iskapanja te ekshumacije većeg broja posmrtnih ostataka. Ovo Ministarstvo se tijekom provedbe istraživanja vodilo autentičnim zapisima g. Miroslava Haramije, higijeničara koji je u svibnju 1945. godine osobno nazočio pokopu žrtava izradivši detaljan popis gračanskih grobišta.

Istraživanje se odvilo u dvije faze, u kontinuitetu od 9. travnja do 21. lipnja 2018. te od 18. do 28. rujna 2018. godine, u intenzivnoj suradnji s ključnim sudionicima procesa istraživanja te uz značajno sudjelovanje i doprinos mjesne i župne zajednice. Tom prilikom provedeno je terensko istraživanje na ukupno sedam lokacija te su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 265 osoba. U tom su razdoblju s gradskog groblja Mirogoj preuzeti i posmrtni ostaci najmanje 30 osoba ekshumirani 2012. godine od strane Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon Drugog svjetskog rata s lokacije Krivićev brijeg.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci trenutno se nalaze u prostorijama Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb koji provode stručnu obradu te pripremu za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje u grobnici u sklopu dvorišta crkve sv. Mihaela u Gračanima. Izgradnja ove grobnice i sahrana bit će realizirani kroz zajedničku i intenzivnu suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja, mjesne i župne zajednice te udruge Falaček Prigorja.

Obzirom na navedeno te na činjenicu o postojanju izvjesnih drugih lokacija mogućih masovnih grobnica na području Gračana, još jednom koristimo priliku istaknuti da terenska istraživanja Ministarstva na tom području nisu završena. Dapače, istraživanje grobišta i stratišta na području Gračana su prioritet Ministarstva koje će u narednom razdoblju provesti i treću fazu terenskih istraživanja, a ona će, kao i protekle dvije, biti prožeta zajedničkom suradnjom i podrškom mjesne i župne zajednice čija je sinergija i doprinijela ostvarenju ovakvih rezultata. Javnost će, kao i do sad, o svim planiranim i poduzetim radnjama i rezultatima biti pravovremeno obaviještena putem službene Internet stranice Ministarstva kako bi se i u vremenima što slijede očuvao trajan spomen na svaku podnesenu žrtvu.

Iz svega navedenog jasno je kako su neutemeljene i netočne tvrdnje iz članka da su Zagreb i Ministarstvo hrvatskih branitelja nakon izvršenih iskopana ovim površinama iz masovne grobnice „…izvadili samo nekoliko kostiju kako bi javnosti zamaglili stvar i dali u javnost“, odnosno da su „…rupe zatrpali i neke već zabetonirali navodno kako bi se prikrili zločini partizana“. Takvim tvrdnjama se pokušava stvoriti dojam u javnosti kako Ministarstvo hrvatskih branitelja postupa na krajnje nezakonit način te se zlonamjerno narušava slika javnosti prema instituciji koja je učinila i čini sve u okviru svojih nadležnosti te u skladu sa svim zakonima na temelju kojih postupa.

Tražimo objavu ovog reagiranja bez promjena na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora, sukladno člancima 40. i 41. Zakona o medijima, stoji u priopćenju koje je potpisao Ministar hrvatskoh branitelja Tomo Medved.

MINISTAR /Tomo Medved

M.M.Viribus unitisVezane vijesti;

1)-(FOTO)EKSKLUZIVNO: MASOVNA GROBNICA- “Milan Bandić besćutno skriva i uklanja kosti pobijenih Hrvata kako bi podigao najskuplju žičaru na svijetu”!?…

2)-FOTO – EKSKLUZIVNO! BANDIĆ I GRAD ZAGREB ISPARCELIZIRALI GRAČANI DOLJE BEZ NAZOČNOSTI VLASNIKA- PONOVO SE GRADI TRAMVAJSKO OKRETIŠTE U KOJE JE PRIJE GODINU DANA UTROŠENO 24 MILIJUNA KUNA…