Ministrica Divjak pere ruke od toga hoće li vrtići rabiti LGBT slikovnicu

Podsjetimo, “Moja dugina obitelj” slikovnica je koja promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od LGBT parova, a uskoro će, kako najavljuje homoseksualna udruga “Dugine obitelji“, stići u hrvatske vrtiće i škole...

Javnost zanima mogu li se homoseksualne slikovnice čitati djeci u vrtićima (javnim ustanovama), pogotovo ako nisu prošle stručnu recenziju Agencije za odgoj i obrazovanje i odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministrica svojim dosadašnjim stavom zapravo ignorira zabrinute roditelje koji ne žele da program za njihovu vrtićku i školsku djecu ne bude u neskladu s njihovim nazorima. To je također i ustavno pravo svih roditelja.

HNS-ova ministrica Blaženka Divjak odgovorila je zapravo spinom da udruga homoseksualnih parova neće slati slikovnicu samoinicijativno – kao da je to problem, a ne to što bi se ta slikovnica čitala djeci u javnim ustanovama – roditeljima se navodno, kako ona tvrdi, neće ništa nametati, nego oni mogu sami izabrati hoće li čitati slikovnicu, u što se ona neće miješati.

“Udruga Dugine obitelji javno je istaknula da neće samoinicijativno slati slikovnice, već da će slikovnica biti dostupna svima koji je žele nabaviti tako da nemam namjeru miješati se u osobne odluke roditelja i njihove djece”, poručila je ministrica Divjak tvrdeći da će roditelji imati pravo odlučiti žele li da ta slikovnica bude čitana i u onim vrtićima ili školama koji su dosad pokazali interes za nju.

Kako će to biti kontrolirano? Ako roditelji jednog djeteta ne žele svoje dijete izlagati homoseksualnim sadržajima u vrtiću – hoće li se poštivati njihova odluka? Ako jedan roditelj želi u vrtić slikovnicu, hoće li tete u vrtiću i nastavnici u školi samo tom djetetu predstaviti slikovnicu? Možemo li uskoro očekivati aktivističke incidente u vrtićima i školama i/ili potencijalne tužbe za ‘diskriminaciju’?

Dakle, iz ministričina odgovora proizlazi da Ministarstvo obrazovanja nema nikakvu nadležnost nad time koji će se sadržaji izlagati djeci u vrtićima jer je odluka o tome u potpunosti u rukama vrtića i roditelja, što je apsurdno i znači da bilo tko s bilo kojim sadržajem može ući u vrtić ako su s time suglasni vrtić i roditelji!?

Znači li ministričin odgovor da je u redu ako se u vrtiću djecu izlaže sadržajima koji nisu prošli nikakvu recenziju i odobrenje?

“Pitanje „duginih obitelji“ nije znanstveno, nego svjetonazorsko i aktivističko pitanje i ne može biti predmet školskoga gradiva. Znanstveno gledano, rod ne postoji, a rodna teorija nije znanstveno utemeljena. To što neki ljudi vole i promiču rodnu teoriju njihovo je građansko pravo, ali ona nikako ne može biti predmet školskoga gradiva”, upozorio je prof. dr. sc. Matko Marušić, poručujući ministrici Divjak da očekuje da u slučaju rečene slikovnice u punoj mjeri i sasvim jasno i nedvojbeno ispuni svoju obvezu poštovanja hrvatskoga Ustava i svoju dužnost zaštite interesa učenika u hrvatskim državnim školama i njihovih roditelja koji su joj te učenike povjerili.

Podsjetimo, “Moja dugina obitelj” slikovnica je koja promovira homoseksualni način života i posvajanje djece od LGBT parova, a uskoro će, kako najavljuje homoseksualna udruga “Dugine obitelji“, stići u hrvatske vrtiće i škole.

“Planiramo prezentaciju tiskanog izdanja slikovnice u siječnju, trenutačno dogovaramo detalje javnog događaja na kojem ćemo predstaviti slikovnicu.  Slikovnicu planiramo poslati svim zainteresiranim vrtićima i knjižnicama”, rekao je Ivo Šegota, jedan od autora slikovnice i član koordinacijskog odbora Udruge.

Francusko veleposlanstvo u Zagrebu Udruzi je pomoglo sufinancirati troškove izrade slikovnice, a ostale troškove pokrili su donacijama članova i članica, te volonterskim aktivnostima.

Pripremaju prijevod slikovnice na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. To im je prvi projekt, a kažu da će nastaviti s takvim aktivnostima jer smatraju da postoji velika potreba za time. Koordinator udruge Danijel Martinović tvrdi da su već dobili upite roditelja, pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i  ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice.

L.K.