Ministrica Divjak prokomentira uvođenje informatike kao obveznog predmeta!

“Cijeli projekt e-škola vrijedan je 300 milijuna kuna, a za veći projekt predviđena su još veća sredstva. Oko sredine desetog mjeseca imat ćemo podatke vezane uz potrebe dodatnog zapošljavanja”...

Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj rekla je da želi potaknuti učenike da postanu kreativni stvaratelji, ali i kako da budu sigurni u e-okruženju

“Sadržaj o disketama i sadržaj iz 1994. odlazi u povijest. Naši učenici radit će na razvoju digitalnih kompetenciju i programiranju. Škola za život, a ne škola za ocjene – dio je reformskog paketa koji smo pripremili.  Naši učenici će jedino tako biti konkurentni”, kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i dodala kako će se obvezna informatika za početak uvesti u peti i šesti razred osnovnih škola.

”Obavezna informatika je važan dio reformskog paketa. Cilj je škola za život, a ne škola za ocjenu”, rekla je Divjak.

”To znači da će naši učenici imati informatiku kako koristiti za cjeloživotno učenje kroz informacije i digitalne tehnologije, kroz računalno programiranje i digitalnu pismenost”, nadodala je pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj rekla je da želi potaknuti učenike da postanu kreativni stvaratelji, ali i kako da budu sigurni u e-okruženju. Divjak navodi kako će škole u rujnu moći iskazati svoje potrebe za informatičkom opremom i dodatnom osposobljavanju nastavnika.

Ministrica je na pitanje opremljenosti škola, kazala kako je dio opremanja već odrađena, a predviđena su i dodatna sredstva.

“Cijeli projekt e-škola vrijedan je 300 milijuna kuna, a za veći projekt predviđena su još veća sredstva. Oko sredine desetog mjeseca imat ćemo podatke vezane uz potrebe dodatnog zapošljavanja”, kazala je ministrica te nadodala da za sve ima podršku premijera.

Statistički gledano, kako je kazala, djeca u Hrvatskoj provode manje vremena nego u ostalim europskim zemljama.

Kazala je i kako uvođenje informatike ne dovodi u pitanje izborni predmet vjeronauka.

Podsjetimo, povodom uvođenja obveznog predmeta informatike u osnovne škole, javnosti se obratila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Novinarskom briefingu uz nju je prisustvovala i pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Naime, 2018. godine informatika postaje obvezni predmet u osnovnim školama u Hrvatskoj. Tako će hrvatske škole pokušati sustići osnovnoškolce koji se i prije nego što sjednu u školske klupe suvereno koriste pametnim telefonima i računalima.

D.K