Ministrica za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić mora dati ostavku

U situaciji u kojoj premijer i ministrica ne znaju što piše u zakonu, odnosno to saznaju nekoliko sati nakon što su ga dali u javnu raspravu, pa ga povlače, jedino što je moguće je da se ministrica povuče kao resorno nadležna i prije svega kao glavni krivac da se sve to dogodilo...

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

Saborska zastupnica stranke GLAS Nada Turina Đurić poručila je u petak kako ministrica za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić mora dati ostavku nakon svega što se događalo oko nacrta novog Obiteljskog zakona.

U situaciji u kojoj premijer i ministrica ne znaju što piše u zakonu, odnosno to saznaju nekoliko sati nakon što su ga dali u javnu raspravu, pa ga povlače, jedino što je moguće je da se ministrica povuče kao resorno nadležna i prije svega kao glavni krivac da se sve to dogodilo, rekla je Turina Đurić na konferenciji za novinare.

Poručila je da će GLAS ustrajati na svom zahtjevu.

Ukoliko sama Murganić ne smatra da se treba povući, onda bi premijer, “ako mu je vjerovati da nije znao što u zakonu piše” trebao predložiti njenu smjenu , a ako se ni to ne dogodi, GLAS će u “narednom periodu” pokrenuti pitanje povjernja ministrici Murganić, naglasila je zastupnica.

Ustvrdila je i kako nacrt novog Obiteljskog zakona pokazuje pravo lice aktualne vlade. Nakon premijerove da ‘može što hoće’, očito su i na nižim razinama shvatili da mogu što hoće, rekla je Turina Đurić koja se referirala i na definicije iz nacrta koji je resorno ministarstvo u četvrtak povuklo iz javnog savjetovanja na doradu.

Zakon propisuje razne stvari, primjerice što su bračni drugovi dužni činiti, pa su tako dužni jedno drugome biti vjerni (…), održavati skladne obiteljske odnose, a ja bih mogla samo dodati Amen, rekla je Turina Đurić.

Vrijednosni sustav u nacrtu povučenog zakona, potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić Rosenberg ocjenjuje “dogmatičnim”

Taj zakonski nacrt, kaže, propisuje vrijednosti koje nisu općeprihvaćene vrijednosti svih segmenata društva, krši ljudska prava, nedorađen je, kontradiktoran, ne definira korake kojima bi se osigurala provedba samog zakona.

Kaže i da prije nego se krene u izradu nekog zakona treba napraviti opširne analize, pa temeljem njih mijenjati odredbe koje su neučinkovite.

Izmjena kompletnog zakona, samo zato jer je sad u Vladi prisutan drugačiji vrijednosni sustav, nije prihvatljivo u društvu zemlje članice EU, zaključuje.H

A.G.

Comments are closed.